Peisajul trist al satelor depopulate şi îmbătrânite. Cum încearcă primarii să-i atragă pe tinerii plecați peste hotare
Suntem mai puțini și mai bătrâni. În special, în satele românești. În multe zone, depopularea masivă se vede cel mai bine pe ulițele goale ori în casele abandonate. Tinerii au plecat spre marile orașe sau peste hotare, iar în urma lor au rămas doar bătrânii. Cum investițiile lipsesc, primarii încearcă să-i convingă pe cei plecați să revină doar cu drumuri asfaltate și utilități.
De Diana Speretoiu la 16.04.2021, 18:08- Satele au devenit mai goale, după ce tinerii au plecat în străinătate
- Primarii încearcă să-i convingă pe cei plecați să revină doar cu drumuri asfaltate și utilități
Comuna Arcani este cea mai mică localitate din județul Gorj. Odată pline de viață, multe case cu cerdac, sculptate cu migală s-au transformat în piese de muzeu. Altele s-au prăpădit aproape de tot. Tinerii au luat calea străinității ori și-au căutat un trai mai bun departe de vatra satului. Acum doar câteva pisici ori câini mai animă străzile.
''Pleacă oamenii, tineretul, la serviciu
Și cine mai rămâne?
Noi, cei bătrâni. Noi mai suntem pe-aici prin sat.
Am văzut aici, în apropierea dvs, două case abandonate.
Sunt abandonate. Sunt plecați în Italia și nu s-au mai întors.
Cu totul au plecat. Și ai mici, și ai bătrâni, toți și nu s-au mai întors. Casele s-au dărâmat.''
Şi în Stroiești, un mic sat la capătul pădurii, oamenii care îți ies în cale îi poți număra pe degetele de la o mână.
''Casa asta de aici din jos, șapte copii au fost în ea. Nu-i niciunul. Era multă lume. Se făceau copii mulți. 4, 5, 10. Au avut niște bătrâni câte 12, 14 și, normal, că atunci era lume multă.''
Cum vor autorităţile să îi atragă pe cei plecaţi peste hotare
În lipsa unor investiții care să aducă și locuri de muncă, autorităţile locale speră să-i atragă pe cei plecați cu drumuri asfaltate şi cu utilități la poartă. Chiar și-așa, odată plecați, cei mai mulți rar se mai întorc.
Dan Coiculescu, primar Arcani: Din păcate, și noi ne confruntăm cu această situație. Foarte mulți tineri sunt plecați în afara țării să-și caute locuri de muncă și un trai mai bun. Noi am încercat să dezvoltăm infrastructura la nivel de comună tocmai pentru a încerca să stopăm această migrație a oamenilor din localități
Ultimele calcule făcute de Institutul Național de Statistică sunt îngrijorătoare. În 50 de ani, România ar putea număra cel mult 15 milioane de locuitori pentru că speranța de viață este tot mai scăzută, natalitatea redusă și migrația spre orașe ori străinătate este masivă.