Fundata, satul de munte cu cel mai curat aer din România (Video)
La câţiva zeci de kilometri distanţă de agitaţia de pe Valea Prahovei, satele de munte îşi răsplătesc vizitatorii cu frumuseţea sălbatică a locului. În comuna Fundata, din inima Transilvaniei, îţi fură ochii la tot pasul arhitectura caselor din lemn vechi de sute de ani.
De Redactia Observator la 22.07.2019, 17:32La câţiva zeci de kilometri distanţă de agitaţia de pe Valea Prahovei, satele de munte îşi răsplătesc vizitatorii cu frumuseţea sălbatică a locului. În comuna Fundata, din inima Transilvaniei, îţi fură ochii la tot pasul arhitectura caselor din lemn vechi de sute de ani. Dar şi obiceiurile pe care localnicii se încăpăţânează să le păstreze vii. Turiştii le descoperă cu uimire frumuseţea, iar străinii le asemuiesc cu staţiunile cochete din Alpi.
Lângă poteca ce uneşte satele Fundata şi Moeciu de Sus, se află o casă veche cu şiţă pe acoperiş, construită acum 140 de ani. Familia Stoian a transformat-o într-un muzeu etnografic care adăposteşte o mulțime de costume populare, bancnote şi obiecte de ţesut, toate nepreţuite.
Şi acum, ca şi atunci, localnicii au aceleaşi îndeletniciri: strânsul fânului şi creşterea animalelor. O viaţă simplă la care vor să ia parte tot mai mulţi turişti străini.
Remus Branescu, localnic: Îmi pare rau ca va spun cu lacrimi in ochi pt ca sunt bastinas sunt nascut crescut aici, avem un respect deosebit fata de parinti fata de bunurile pe care ni le-au lasat ca noi sa le mostenim si sa le ducem mai departe si macar sa le intretinem.
E fix ce caută străinii în aceste sate de munte aflate la nici 20 de kilometri de Bran, într-un peisaj ca în Alpi.
Moise Bogdan, ghid montan: Pot sa ciocane la usa si sa aiba surpriza sa fie poftiti la masa sa se indese oamenii in ei cu bautura si mancare. Ei nu inteleg, asa ceva e incredibil.
Laurent Jouault este un francez pasionat de fotografie care şi-a părăsit ţara, în 2011, pentru a-şi deschide în satul Moieciu un muzeu-atelier. Pe pereţii săi sunt expuse fotografii, dar şi 120 de aparate foto vechi, toate funcţionale.
Laurent Jouault, fotograf: Nu stiu daca am ales locul sau locul m-a ales pe mine. Asa a fost. E un loc unde recunosc iarna e foarte lung si greu dar cand vine primavara si vara e minunat.
Cel mai bun mod de a admira frumuseţile locului este plimbarea cu căruţa. O cameră dublă la pensiunile din zonă costă 150 de lei, însă şi localnicii se declară oricând bucuroşi de oaspeţi.