Satul Săcărâmb din judeţul Hunedoara, loc de poveste
Odată, era un orăşel minier! Acum, însă, a ajuns doar un sat. Nu e un sat oarecare. Seamănă mai mult cu un muzeu în aer liber. Pentru că - la Săcărâmb - puteţi găsi nenumărate vestigii şi poveşti ale unor vremuri demult apuse, când localitatea era vizitată periodic de membrii Casei Imperiale Austro-Ungare.
De Redactia Observator la 22.10.2019, 17:33Odată, era un orăşel minier! Acum, însă, a ajuns doar un sat. Nu e un sat oarecare. Seamănă mai mult cu un muzeu în aer liber. Pentru că - la Săcărâmb - puteţi găsi nenumărate vestigii şi poveşti ale unor vremuri demult apuse, când localitatea era vizitată periodic de membrii Casei Imperiale Austro-Ungare.
În urmă cu câteva secole, satul Săcărâmb din judeţul Hunedoara era doar un loc în care poposeau căutătorii de comori din toată lumea. Zona era cunoscută datorită aurului, dar şi altor minerale rare ca săcărâmbitul. De asemenea, există credinţa că pădurea care înconjoară satul are proprietăţi miraculoase asupra organismului, iar aerul de munte de aici ar vindeca orice boală. Turiştii sunt însă impresionaţi de frumuseţea sălbatică a locului.
Pe vremuri, pe aceste meleaguri veneau şi membri ai familiilor imperiale. Împăratul Franz Joseph ar fi căutat tămăduirea într-un izvor din pădurea pe are localnicii o numeau de argint. Tot aici venea şi arhiducele Rudolf al Austriei care obişnuia să participe la vânătorea de urşi. În satul în care legenda se îmbină cu istoria, oricine poate vizita Biserica romano-catolică, pe care ar fi ctitorit-o chiar împărăteasa austro-ungară Maria Tereza, dar şi ruinele biserici trăsnite, a greco-catolicilor, veche de două secole.
Vizitat de împăratul Franz Joseph
Săcărâmbul este situat la 1000 de metri altitudine la 30 de kiloemtri distanță de Deva. Cu 3 secole în urmă era un orășel montan după ce aici au fost descoperite mari zăcăminte care conțineau peste 100 de minerale. Printre acestea și aurul dar și săcărâmbitul care este unic în lume. Iar alte 5 minerale se mai găsesc doar în Africa de Sud. După ce exploatrările de aur s-au închis oamenii încearcă să promoveze frumusețile zonei și obiectivele turistice. Domnul Dincă are o stupină care atrage numeroși turiști din țară și străinătate. Aici există o sumedenie de produse apicole bio. Nu e de mierare că vin oameni din toată lumea.
Din Săcărâmb se pot face mai multe trasee turistice. Se spune că împăratul Franz Joseph a vizitat aceste locuri și a băut apă dintr-un izvor care acum îi poartă numele. În zonă este și o pădure faimoasă, numită de argint, căutată de ezoteriști și despre care se spune că ar fi bântuită.