Scandal monstru la spitalul din Târgu Jiu, după ce RMN-urile care ar fi trebuit să fie gratuite pentru mulţi pacienţi, s-au făcut ani la rând pe bani
Totul după ce RMN-urile pacienţilor care ar fi trebui să fie gratuite au fost surse de venit timp de ani de zile pentru firma care se ocupa de acest investigaţi
De Redactia Observator la 31.01.2018, 14:50Este scandal la spitalul Județean din Târgu-Jiu. Totul după ce RMN-urile pacienţilor care ar fi trebui să fie gratuite, au fost surse de venit timp de ani de zile pentru firma care se ocupa de acest investigaţii. Sumele încasate astfel sunt fabuloase. 200 de mii de lei într-un an pentru servicii de rezonanţă magnetică care, potrivit unui contract semnat cu spitalul ar fi trebuit să fie gratuite. La DNA a pornit ancheta.
Cinci pacienţi zilnic ar fi trebuit să aibă gratuitate la RMN, potrivit contractului. În schimb, spitalul permitea firmei care deţinea aparatele să folosească spaţiul. Şi totuşi, investigaţiile se făceau pe bani.
Gheorghe Stanciu, medic ORL: "Ştiu că în momentul când te duceai acolo trebuia să ai un milion jumătate şi noi le spuneam bolnavilor treaba asta, că trebuie să ai un milion jumătate pentru substanţa de contrast. Eu credeam că e o legalitate fantastică atâta timp cât ţi se spunea că trebuie să-i dea, atâta timp cât era afiş acolo că trebuie să-i dea. Şi dădea şi chitanţă pentru ei."
Timp de 10 ani s-ar fi procedat aşa. Abia când DNA a intrat pe fir însă, managerul interimar a verificat contractul pe care spitalul îl avea cu firma particulară.
Gigel Capotă, interimar SJU Targu-Jiu manager: "Eu, de când sunt manager, le-am trimis 3, 4 notificări. Şi vreau să vă spun că din decembrie, le-am spus că dacă nu respectaţi clauzele contractuale, deci nu se mai percepe, deci e foarte clar, eu sunt."
Odată cu declanșarea acestui scandal s-a mai aflat şi că firma, care oferă servicii de rezonanță magnetică, plătea şi o sumă infimă la energia electrică și la restul utilităților. În timp ce facturile de energie ale spitalului ajungeau la sute de mii de lei lunar, firma privată plătea doar 1500 de lei, în sistem paușal, pentru energie, apă și canal.
Noile facturi estimate emise către beneficiarul spațiului au fost refuzate la plată. Abia acum, în ceasul al doisprezecelea, conducerea spitalului a dispus montarea unui conotor electric la cabinetul respectiv.
Din 31 martie însă contractul unitatea medicală şi firma particulară va fi reziliat, iar spitalul va avea propriul RMN. Ancheta DNA merge însă mai departe.