Scenariu terorist, repetitie in costume
Exercitiu de amploare al fortelor speciale in Bucuresti. Salvarea a peste 20 de ostatici sechestrati intr-un autobuz de patru teroristi a durat mai bine de noua ore. A fost simularea perfecta a unui atentat si a unei misiuni extrem de grele, dar dusa la capat cu bine
De Redactia Observator la 18.04.2013, 20:24- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Ora 14:30. Un apel teribil la 112 induce panica pe strazile din capitala. O voce disperata anunta ca 23 de ostatici sunt sechestrati intr-un autocar sub amenintarea armelor de asalt. Patru teroristi cer la schimb aproape imposibilul, patru milioane de dolari.
Au reusit sa sune, intr-un sfarsit, unul dintre calatori a avut un telefon. A sunat. S-a confirmat incidentul. De aici, fortele de ordine au inceput negocierile. Un scenariu de groaza. O situatie in premiera pentru autoritatile romane. Din mers, se analizeaza variantele cele mai bune pentru a mentine ordinea. Problema cea mai mare este alegerea intre siguranta celor 23 de ostatici din autocar si linistea orasului.
Dupa aproape opt ore se ia o decizie. Cea cu cele mai putine riscuri. Se creaza un dispozitiv in zona Kiseleff si se blocheaza violent autocarul groazei. In cateva secunde, prin fumul gros al efectelor create de explozibili, mascatii intra in autocar pe geamuri.
Misiune indeplinita. Toti cei 23 de ostatici au fost salvati fara nicio zgarietura, iar teroristii au ajuns pe mana politiei. Misiunea a continuat, insa, si dupa atac, pana cand oamenii ajung acasa la familiile lor.
Da, a fost un exercitiu. O repetitie in costume pentru o situatie reala. “Niciodata nu stii daca ai toate lucrurile bine puse la punct sau daca toate lucreaza in timp real asa cum situatia concreta ar impune-o”, a afirmat ministrul de Interne Radu Stroe.
Aceasta simulare a fost facuta simultan in noua tari europene. Fiecare stat va primi notele dupa rezultatele evaluarii de la Bruxelles.