Scenariul în care România ar putea intra în blackout, din cauza războiului. Autorităţile ar putea avea de luat o decizie dureroasă
Ne ameninţă întunericul, la propriu. Războiul din Ucraina riscă să stingă becul în ţara noastră, avertizează experţii. Inclusiv preşedintele Iohannis recunoaşte pericolul, iar autorităţile au făcut recent un exerciţiu pentru blackout. Astăzi, vămile cu Ucraina au fost închise temporar din cauza penelor de curent.
De Redactia Observator la 24.11.2022, 19:37Problemele ar putea să apară în momentul în care consumul de la noi şi din Republica Moldova va depăşi capacitatea de producţie şi nu am avea de unde să importăm energie. Atunci, ţara noastră va trebui să aleagă. Fie deconectează Republica Moldova, fie scoate din priză consumatorii mari de la noi. Iar un astfel de sceanriu e mai aproape decât ne-am aştepta - totul din cauza războiului de la graniţă. "Dacă situaţia cu Rusia persistă, fiind afectate atât Ucraina, cât şi Moldova, aceste ţări vor încerca să ia energie cu orice preţ de pe aceleaşi pieţe de pe care luăm şi noi in momentul in care avem deficit tot din Ungaria, Bulgaria. Şi asta va însemna că şi noi vom fi în pericol", a declarat Corina Murafa, expert în energie.
Experţii în energie atrag atenţia că problemele dintr-o ţară au efecte în lanţ în zonă
Republica Moldova ia cea mai mare parte din energie de la noi. În acest moment, România asigură 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova, adică cel mult 10% din consumul nostru. Ca să ajungă peste Prut, curentul pleacă de la noi linia Isaccea-Vulcăneşti. Care trece însă şi prin Ucraina. Aşa că, atunci când Rusia bombardează ţara vecină, această linie de înaltă tensiune cade. Mai există o variantă de a transporta curentul peste Prut, prin aceste 4 linii. Acestea însă sunt nefuncţionale şi nu se ştie se ştie câtă energie ar putea transporta. E o informaţie ţinută în secret de autorităţi, fiind considerată o problemă de siguranţă naţională.
Experţii în Energie atrag atenţia că problemele dintr-o ţară au efecte în lanţ în zonă. "Trebuie să livrăm energie electrică in Moldova, pentru că noi suntem cu toţii în aceeaşi găleată. Problema securităţii energetice este una regională, nu o putem gândi în termeni fiecare tara pe barba ei si nu contează dacă e black out la vecinul nostru", a declarat Otilia Nuţu, expert în energie. Şi preşedintele Klaus Iohannis admite că se caută soluţii pentru evitarea unei crize. "Aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar. Interconectările directe sunt total insuficiente. Noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.
- Raed Arafat: "E foarte puţin probabil ca întreaga Românie să intre în blackout dintr-odată"
- Încălzirea cu "miuța" pentru orele de curs: Studenții de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Timișoara...
- Ofertele la energie de peste 1,3 lei kWh, interzise. Unii clienţi au primit chiar şi de peste 5 lei kWh
Autorităţile au făcut recent şi un exerciţiu de blackout. "E putin probabil sa se intample la noi ce e in Moldova sau Ucraina, dar e bine sa te gandesti ca ai sursa pentru casa. La nivel de protectie civila, DSU s-a dotat cu generatoare foarte mari", a declarat Raed Arafat. Ieri, pentru a doua oară într-o săptămână, bombardamentele ruşilor din Ucraina au lăsat Republica Moldova complet în beznă. Mai bine de două ore, ţara a fost complet paralizată.
Blackoutul a afectat nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderi de pe ambele maluri ale Nistrului, cum ar fi Centrala Termoelectrică de la Cuciurgani, Transnistria, cel mai mare producător de energie electrică. La fel, timp de mai multe ore Nu a funcționat nici sistemul electroenergetic și centrala hidroelectrică de la Dubăsari. În această dimineaţă, 10.000 de oameni de peste Prut erau în continuare în întuneric.