Video Încălzirea cu "miuța" pentru orele de curs: Studenții de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Timișoara stau în frig în facultate, pentru că trebuie făcute economii
La o universitate din Timișoara, cursurile se termină mai repede, caldura se dă cu porția, iar vacanța de iarnă are câteva zile în plus. Sunt măsuri care ar trebui să reducă facturile la energie electrică și gaze cu aproape 1 milion de lei, spun reprezentanții Universităţii, care acum caută surse de finanțare pentru un parc fotovoltaic. Între timp, studenţii au ajuns să se "încălzească" afară, în pauze.
"Fotbaliştii" din imagini sunt studenţi ai Universitații de Ştiinţele Vieţii din Timișoara, care, sătui de frigul din laboratoare, se încălzesc afară. În săli, temperaturile nu trec de 17 grade Celsius de când căldura se dă cu porţia: patru ore dimineaţa şi patru ore seara.
Încălzirea afară pentru frigul din interior
Iulia Pop – reporter Observator: În laboratorul de maşini şi instalaţii zootehnice sunt acum 15 grade celsius o temperatură în care cu greu se pot desfăşura orele. Radiatoarele sunt total interzise aici, astfel că fotbalul rămâne cea mai bună variantă de încălzire pentru studenţi.
Reporter-student: - Cum se desfăşoară orele la voi?
- Examen Rezidenţiat 2022. Câţi candidaţi luptă pentru posturile scoase la concurs. E criză de medici în România
- Criminalistica, o meserie tot mai căutată. Tinerii din Târgu-Mureş pot studia acest domeniu într-un laborator...
- Universitatea din Craiova trece la cursuri online, pentru a face economie la energie electrică
- În frig. Facem încălzire înainte, jucăm "miuţa".
- Ăsta e echipamentul de curs?
- Da, eu aşa vin îmbrăcat şi uneori chiar şi mai.
Teama de facturi a determinat conducerea universităţii să ia măsuri drastice, iar efectele se numără în gradele din săli.
Sorin Bungescu – USVT: După o oră şi ceva îmi pun şi căciula pentru că e insuportabil să ţii ore în frig la ora actuală e mai bine afară. Și chiar ei mi-au spus: domn profesor mai bine ieșim afară decât să stăm în laborator și să înghețăm.
Student: Nu poți să stai mai mult de juma de oră într-un loc, trebuie să te miști, să te ridici, că altfel nu poți, ori cu o geaca ori cu o caciulă că înțepenește pixul în mână.
Conducerea universităţii recunoaşte că trebuie să facă economii ca să facă faţă facturilor tot mai mari.
Alin Popescu – rector USVT: Anul trecut, ca și universitate, aveam undeva ca și cheltuieli în jur de 3,9 milioane de lei. Anul acesta, la curent a crescut prețtul pe kw cu 40%, iar la gaz a crescut cu aproape 100 %. Am făcut un calcul și dacă am merge pe același consum, sau mai mare am ajunge între 5,8 și 6 milioane de lei pe an. Am solicitat de la Minister ajutor în sensul acesta pentru utilități.
Restricţionarea furnizării căldurii nu este singura măsura care ar trebui să aducă facturi mai mici.
Alin Popescu – rector: Prima, fără să-i afecteze pe copii este aceea de a reduce programul de cursuri, să fie strict între 8 și 16. Am schimbat din păcate structura anului universitar. Am decalat momentul în care intrăm în vacanță, când se reiau cursurile și din păcate anul acesta vom termina în 16 decembrie și vom începe în 23 ianuarie, adică e o luna și ceva în care noi vrem să facem o economie la curent și energie. Noi discutăm că vom reuși să ajuingem la 20% ca economie, aproape un milion de lei poate și mai bine. Ne spun că le e frig. Știu, la fel îmi spun și colegii mei. Doar pot să îmi cer scuze, atât pot face.
Unităţile de învăţamânt superior şi-au expus problemele în cadrul ultimului consiliu naţional al rectorilor. Alte universităţi au ales să treacă în online, cu atat mai mult cu cât înca au infrastructura informatică din perioada pandemiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰