Şcolile din mediul rural, desfiinţate din cauza migraţiei
România se goleşte, iar în multe şcoli bate vântul. Şi nu vorbim doar despre satele izolate. Situaţia e aceeaşi chiar şi la câţiva kilometri de Târgu Jiu, de exemplu. La şcoala din Rugi învaţă doar şase elevi. Iar în Horezu, singurul învăţător se va pensiona anul acesta.
De Diana Speretoiu la 04.02.2020, 21:51România se goleşte, iar în multe şcoli bate vântul. Şi nu vorbim doar despre satele izolate. Situaţia e aceeaşi chiar şi la câţiva kilometri de Târgu Jiu, de exemplu. La şcoala din Rugi învaţă doar şase elevi. Iar în Horezu, singurul învăţător se va pensiona anul acesta. Comunitatea se întreabă dacă, atunci când nu va mai suna clopoţelul, va dispărea şi satul.
Satul Rugi, judeţul Gorj. Puţin peste 500 de oameni trăiesc aici. Aşa că, în liniştea dimineţii, doar câţiva paşi mărunţi se aud pe drum. Mici, înfofoliţi, cu ghiozdane în spate, şase copii intră pe poarta ruginită a şcolii. Unul câte unul se aşează în bănci, toţi în aceeaşi sală de clasă, chiar dacă au vârste diferite.
Doamna Daniela este învățătoare de peste 20 de ani. Este primul an în care are atît de puţini copii. Patru de clasa a patra, unul de a treia şi o fetiţă la pregătitoare. Cum sunt doar şase elevi, le predă pe rând.
În căutarea unui trai mai bun, oamenii au plecat la oraş sau peste hotare cu tot cu copiii lor. Învăţătoarea speră acum să nu pună lacătul pe uşa şcolii.
Daniela Râncu, învățătoare: A fost şcoală 1-8, a avut o bibliotecă în corpul unde este laboratorul de fizică şi chimie. A fost, că acum nici laboratorul nu mai e
În satul Horezu, situaţia este aceeași. La şcoală sunt înscrişi doar șapte copii. Mai grav este că din toamnă nu mai are cine să le predea.
Ion Popescu, învățător: Mă voi pensiona. Se închide și această școală
Dumitru Modrea, primarul localității Turcinești: Acolo unde clopoțelul nu mai sună și clopotul nu bate, satul acela dispare
În ultimii ani, în ciuda migraţiei masive, şcolile din mediul rural nu au fost o prioritate nici în programele Guvernelor, nici în "România Educată" - proiectul de ţară al preşedintelui Klaus Iohannis.
În peste 50 de școli din Gorj, aproximativ o mie de elevi învață simultan. În Mehedinţi sau în Maramureş, numărul copiilor care învaţă la comun cu colegii lor mai mari sau mai mici este dublu.