Şcolile rămân deschise, indiferent de incidenţă. Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor de două ori pe săptămână, chiar şi fără acordul părinţilor. "E nevoie de teste autoadministrabile"
Testarea periodică rămâne soluţia pentru a păstra şcolile deschise în condiţiile unei incidenţe de peste 6 la mia de locuitori. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat în această dimineaţă că, pentru a preveni răspândirea COVID-19, elevii vor fi testaţi de două ori pe săptămână cu astfel de teste, iar testarea se va putea face şi fără acordul părinţilor.
De Mădălina Iacob la 01.10.2021, 13:54- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"Ministerul Sănătăţii a trimis această solicitare pentru omologarea testelor rapide pe bază de salivă. E nevoie de teste care să poată fi autoadministrabile, care să poată fi făcute şi acasă de părinţi şi care să poată fi făcute la şcoală şi de persoane care nu au pregătire medicală", a declarat Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a clarificat, de asemenea, şi regulile după care se vor desfăşura cursurile, respectiv când se închid şcolile.
Propunerile ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu
- Testarea pe bază de salivă a copiilor şi profesorilor din fiecare şcoală, de două ori pe săptămână; acest lucru se va face de către copii şi profesori, fără a depinde de cabinetul medical şcolar, mai ales că nu există personal suficient în unităţile de învăţământ; vor fi omologate teste şi elevii vor fi învăţaţi să le folosescă singuri;
Când se închid şcolile?
- Ministrul Educaţiei: Studenţii vaccinaţi anti-Covid au prioritate la cazarea în cămine
- Florin Cîţu afirmă că procedura de achiziţie a testelor pentru elevi va fi urgentată: ''Încercăm să oferim...
- CNSU a aprobat: Şcoala cu prezenţă fizică indiferent de incidenţă. Restricţii ridicate doar pentru vaccinaţi...
- O clasă îşi va suspenda cursurile şi va trece automat în sistem online în momentul în care în colectiv apare un caz de îmbolnăvire. În al doilea rând, o şcoală va fi închisă, cel mai probabil, după ce jumătate din clasele din fiecare unitate de învăţământ vor fi afectate de cazurile de COVID-19. Iată exemplul oferit de Sorin Cîmpeanu: dacă într-o şcoală sunt 40 de clase, iar în 20 dintre ele există cazuri de COVID-19, atunci şcoala se va închide.
Elevii vin la şcoală indiferent de rata de incidenţă
Elevii vor continua să vină la şcoală indiferent de incidenţa cazurilor de COVID. Este solicitarea premierului, care a fost aprobată aseară şi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia trebuie adoptată acum printr-un ordin comun al ministelor Educaţiei şi al Sănătăţii. Se introduc, însă, testări săptămânale pentru profesori şi elevi. Vor fi teste de salivă, mai uşor de făcut de cei mici. Mulţi părinţi, însă, nu sunt încântaţi de idee."Cred ca ar fi prea mult pentru ei. O să fie ei şocaţi de tot ce se întâmplă, mai ales că sunt mici", crede un părinte, iar un altul spune că "nu există nicio garanţie. Ar putea să dea eroare". Sunt părerile părinţilor care au aflat de planul testului cu salivă la şcoală şi care spun că nu au încredere în rezultatele acestor teste. "Nepotul meu, care este clasa a cincea, a fost testat acasă cu un test cu salivă care a ieşit negativ, după care a fost testat cu unul antigen rapid pentru nas, acela a ieşit pozitiv. Iar testul RT-PCR a ieşit pozitiv", povesteşte un părinte revoltat.
Profesorii aşteaptă procedura de realizare a acestor teste. "Mai bine facem o singură testare decât două. Am săptămâna viitoare o clasă care trebuie să revină, săptămâna viitoare, altă clasă, şi tot aşa", mărturiseşte Daniela Voinea, director. În cabinetul medical şcolar vor fi testaţi toţi elevii şi profesorii din România o dată sau de două ori pe săptamână cu un astfel de test pe bază de salivă. Dacă rezultatul testului iese pozitiv, trebuie neapărat dublat cu un alt test, antigen rapid sau PCR. Tehnica de recoltare este aceeaşi ca la testele antigen rapide. Problema ar fi că niciun test pe baza de salivă nu este omologat în Uniunea Europeană.
"E un test rapid care e folosit și în alte țări, înțeleg că și Franța folosește acest test, deci nu văd o problemă aici", declară Florin Cîţu. Într-o intervenţie la televiziunea publică, premierul a declarat că refuzul părinţilor de a accepta testarea va însemna automat că cei mici vor rămâne acasă: "Noi încercăm să oferim toate variantele ca şcoala să meargă în continuare cu prezenţă fizică. (...) Copilul netestat rămâne în online."
Testele rapide COVID, uşor de folosit de cei mici
Medicii spun că testele de salivă sunt cele mai facile pentru copii, dar recoltarea corectă este extrem de importantă. "Calitatea probei este influențată de cantitatea de salivă, de vâscozitate, reprezintă un prim filtru", afirmă Adrian Gagheş, microbiolog. "Sunt comod de făcut, le putem achiziţiona fără probleme", adaugă Catalin Apostolescu, medic la Matei Balş.
Omologarea la Agenţia Naţională a Medicamentului ar putea să mai dureze, însă. Preţul de distribuţie al unui test pe baza de salivă este undeva între 2 şi 3 euro. Dacă ar fi testaţi o dată pe săptămână toţi cei 3 milioane de elevi şi profesori din sistem, statul ar trebui să plătească în jur de zece milioane de euro săptămânal.