Antena LIVE

Curs valutar

Video

Şcolile rămân deschise, indiferent de incidenţă. Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor de două ori pe săptămână, chiar şi fără acordul părinţilor. "E nevoie de teste autoadministrabile"

Testarea periodică rămâne soluţia pentru a păstra şcolile deschise în condiţiile unei incidenţe de peste 6 la mia de locuitori. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat în această dimineaţă că, pentru a preveni răspândirea COVID-19, elevii vor fi testaţi de două ori pe săptămână cu astfel de teste, iar testarea se va putea face şi fără acordul părinţilor.

De la 01.10.2021, 13:54
WhatsApp
Vezi și:

"Ministerul Sănătăţii a trimis această solicitare pentru omologarea testelor rapide pe bază de salivă. E nevoie de teste care să poată fi autoadministrabile, care să poată fi făcute şi acasă de părinţi şi care să poată fi făcute la şcoală şi de persoane care nu au pregătire medicală", a declarat Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a clarificat, de asemenea, şi regulile după care se vor desfăşura cursurile, respectiv când se închid şcolile.

Propunerile ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu

Când se închid şcolile?

Pe acelaşi subiect

Elevii vin la şcoală indiferent de rata de incidenţă

Elevii vor continua să vină la şcoală indiferent de incidenţa cazurilor de COVID. Este solicitarea premierului, care a fost aprobată aseară şi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia trebuie adoptată acum printr-un ordin comun al ministelor Educaţiei şi al Sănătăţii. Se introduc, însă, testări săptămânale pentru profesori şi elevi. Vor fi teste de salivă, mai uşor de făcut de cei mici. Mulţi părinţi, însă, nu sunt încântaţi de idee."Cred ca ar fi prea mult pentru ei. O să fie ei şocaţi de tot ce se întâmplă, mai ales că sunt mici", crede un părinte, iar un altul spune că "nu există nicio garanţie. Ar putea să dea eroare". Sunt părerile părinţilor care au aflat de planul testului cu salivă la şcoală şi care spun că nu au încredere în rezultatele acestor teste. "Nepotul meu, care este clasa a cincea, a fost testat acasă cu un test cu salivă care a ieşit negativ, după care a fost testat cu unul antigen rapid pentru nas, acela a ieşit pozitiv. Iar testul RT-PCR a ieşit pozitiv", povesteşte un părinte revoltat.

Profesorii aşteaptă procedura de realizare a acestor teste. "Mai bine facem o singură testare decât două. Am săptămâna viitoare o clasă care trebuie să revină, săptămâna viitoare, altă clasă, şi tot aşa", mărturiseşte Daniela Voinea, director. În cabinetul medical şcolar vor fi testaţi toţi elevii şi profesorii din România o dată sau de două ori pe săptamână cu un astfel de test pe bază de salivă. Dacă rezultatul testului iese pozitiv, trebuie neapărat dublat cu un alt test, antigen rapid sau PCR. Tehnica de recoltare este aceeaşi ca la testele antigen rapide. Problema ar fi că niciun test pe baza de salivă nu este omologat în Uniunea Europeană. 

"E un test rapid care e folosit și în alte țări, înțeleg că și Franța folosește acest test, deci nu văd o problemă aici", declară Florin Cîţu. Într-o intervenţie la televiziunea publică, premierul a declarat că refuzul părinţilor de a accepta testarea va însemna automat că cei mici vor rămâne acasă: "Noi încercăm să oferim toate variantele ca şcoala să meargă în continuare cu prezenţă fizică. (...) Copilul netestat rămâne în online."

Testele rapide COVID, uşor de folosit de cei mici

Medicii spun că testele de salivă sunt cele mai facile pentru copii, dar recoltarea corectă este extrem de importantă. "Calitatea probei este influențată de cantitatea de salivă, de vâscozitate, reprezintă un prim filtru", afirmă Adrian Gagheş, microbiolog. "Sunt comod de făcut, le putem achiziţiona fără probleme", adaugă Catalin Apostolescu, medic la Matei Balş.

Omologarea la Agenţia Naţională a Medicamentului ar putea să mai dureze, însă. Preţul de distribuţie al unui test pe baza de salivă este undeva între 2 şi 3 euro. Dacă ar fi testaţi o dată pe săptămână toţi cei 3 milioane de elevi şi profesori din sistem, statul ar trebui să plătească în jur de zece milioane de euro săptămânal. 

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

scoala elevi sorin cimpeanu
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024