Incredibil, dar adevărat: Scrâşnitul din dinţi dăunează grav sănătăţii!
Să strângi din dinţi, atunci când îţi e greu. Nu este doar o expresie, ci o boală care afectează opt din zece români. Se numeşte bruxism şi are efecte grave asupra danturii, dar şi asupra psihicului.
De Redactia Observator la 01.03.2017, 21:19Să strângi din dinţi, atunci când îţi e greu. Nu este doar o expresie, ci o boală care afectează opt din zece români. Se numeşte bruxism şi are efecte grave asupra danturii, dar şi asupra psihicului.
Tot mai mulţi oameni îşi scrâşnesc necontrolat dinţii, mai ales noaptea. Netratată, afecţiunea duce la depresie şi anxietate.
Românii nu sunt interesaţi de vizita la medicul dentist. O arată statisticile.
Peste 60% dintre ei nu au fost la un stomatolog în ultimele douăsprezece luni, iar unul din 10 români recunoaşte că nu a călcat într-un astfel de cabinet, culmea, niciodată.
Asta deşi aproape 80% au probleme de sănătate orală. Una dintre cele mai frecvente afecţiuni este bruxismul. Adică... scrâşnitul din dinţi.
Pe cât de banal sună, pe atât de grav poate fi pentru sănătatea noastră.
Cel mai adesea, problema apare noaptea. Psihologii au o explicaţie.
"Din perspectivă psihologică, bruxismul înseamnă gânduri pe care omul şi le face în timpul zilei şi nu reuşeşte să le descarce. În felul acesta, le descarcă seara. Şi apare mecanismul psihologic, care ne face să strângem din dinţi, încercând în acest fel să scăpăm de ele", spun specialiştii
În timp, boala duce la depresie, anxietate şi chiar la tulburări de personalitate.
Specialiştii din domeniu spun că în urmă cu un deceniu, patru din 10 români sufereau de bruxism. Ei bine, acum, numărul pacienţilor care suferă de o astfel de afecţiune aproape că s-a dublat.
Vestea bună? Bruxismul se poate trata. Cu ani în urmă, gutierele erau soluţia. Acum, vindecarea stă în botox.
În jur de 1.000 de lei costă o astfel de procedură, iar efectele se simt încă din primele zile. Bonus - ridurile dispar.