Scrumbia afumată, vedeta din Deltă. Care sunt secretele
Scrumbia afumată de Dunăre ne-a dus faima peste hotare. Se pregăteşte după metoda tradiţională a pescarilor din Deltă. Curioşi să aflăm toate secretele, colegii noştri de la Observator au mers într-o fabrică din Tulcea.
De Redactia Observator la 17.02.2020, 11:13Scrumbia afumată de Dunăre ne-a dus faima peste hotare. Se pregăteşte după metoda tradiţională a pescarilor din Deltă. Curioşi să aflăm toate secretele, colegii noştri de la Observator au mers într-o fabrică din Tulcea.
Aici sunt reguli stricte: peștele se prepară întreg, trebuie să aibă o greutate de maximum 400 de grame şi o lungime de 25-30 de cm.
Scrumbia afumată de Dunăre ne-a dus faima peste hotare. Se pregăteşte după metoda tradiţională a pescarilor din Deltă. Curioşi să aflăm toate secretele, mergem într-o fabrică din Tulcea.
Aici sunt reguli stricte: peștele se prepară întreg, trebuie să aibă o greutate de maximum 400 de grame şi o lungime de 25-30 de cm.
După ce a fost spălată în apă cu gheaţă, scrumbia stă la sărat timp de cinci zile. Apoi este zvântată și se afumă la rece, iar ultimul pas este maturarea, tot la rece. Este important să aflăm cum deosebim o scrumbie de Dunăre de peştii ieftini.
Elena Butâlchin, inginer: Culoarea trebuie sa fie aurie, sa fie uniforma pe suprafata pestelui, sa nu aibă pielea cojită. În interior să nu mai avem urme de sânge, cheaguri.
Scrumbia afumată de Dunăre este vedetă europeană de mai bine de un an. Procesul de certificare a fost anevoios.
Buhai Daniel: Certificarea pe scheme de calitate europeana a durat 3 ani jumatate. Afacerea a inregistrat un progres si in vanzari, si in recunoastere dupa certificarea pe scheme europene.
Pe lista produselor tradiţionale româneşti înregistrate în Uniunea Europeană se află, din toamna anului trecut, şi telemeaua de Sibiu.
Florin Dragomir, presedintele Asociatia producatorilor Telemea de Sibiu: Este facuta din lapte de oaie, lapte nepasteurizat, lapte crud. Ea se face numai din cheag, sare si lape de oaie.
Maria Ivan, producator: Aceasta se comercializeaza proaspata sau maturata. Perioada minima este de 21 de zile.
Sunt doar 10 producători care au voie să o comercializeze sub această denumire.
Vestita brânză se vinde neapărat ambalată în vid și cu etichetă cu hologramă, care atestă că a fost făcută în zona Sibiului şi respectă o reţetă locală, moştenită din străbuni.