”Scutecele Domnului”, prăjiturile colindătorilor
În zona Dunării de Jos, tradiţiile sunt altele. De pe masa gospodinelor nu lipsesc, niciodată, scutecele domnului. Preparate cu migală, prăjiturile sunt oferite colindatorilor, în ajun. Reţeta e una veche şi păstrată cu sfinţenie.
De Redactia Observator la 23.12.2016, 22:23În zona Dunării de Jos, tradiţiile sunt altele. De pe masa gospodinelor nu lipsesc, niciodată, scutecele domnului. Preparate cu migală, prăjiturile sunt oferite colindatorilor, în ajun. Reţeta e una veche şi păstrată cu sfinţenie.
Scutecele Domnului sunt făcute după o reţetă transmisă de sute de generaţii. Istoria acestei delicatese de post este pierdută în timp şi nimeni nu ştie de ce acest obicei s-a păstrat sau a apărut doar aici. Un singur lucru este clar: ele simbolizeaza primele scutece care i-au ţinut de cald lui Iisus Hristos în ieslea de la Betleem.
Ecaterina Hulea: "Le facem în fiecare an, cu multă smerenie. Aşa a făcut mama mea toată viaţă, iar când nu a mai fost ea, a trebuit să duc mai departe."
Prăjiturile se fac din făină şi apă şi se lasă la uscat câteva zile. Gospodinele deţin şi secretul aluatului fraged. Colindele parca uşurează munca.
Siropul se face din apă şi zahăr. Apoi, fiecare foaie subţire se înmoaie în sirop şi se aşează pe tavă. Peste primul strat de foi se presară zahăr, nucă, coajă de lamâie şi stafide. Se repeta procedeul până se umple tava.
Apoi, tava este lasata cateva ore pentru ca siropul să pătrundă bine foile din aluat. Acest preparat va primi binecuvantarea preotului şi va fi oferit colindătorilor sau săracilor pentru pomenirea celor dispăruţi.
De pe mesele gospodinelor nu vor lipsi carnaţii, toba şi caltaboşii.