Seceta lasă fermierii în sapă de lemn. Recoltele vor avea de suferit
Recoltele vor avea de suferit. O strigă de zile bune agricultorii, care se simt neputincioşi în faţa secetei. Lipsa ploilor le-a compromis culturile de primăvară. Acum nu le-a rămas decât să aştepte ajutorul statului.
De Redactia Observator la 17.04.2020, 12:00- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Recoltele sunt uscate din cauza secetei.
- Precipitațiile nu au depăşit 30 de litri pe metrul pătrat.
Recoltele vor avea de suferit. O strigă de zile bune agricultorii, care se simt neputincioşi în faţa secetei. Lipsa ploilor le-a compromis culturile de primăvară. Acum nu le-a rămas decât să aştepte ajutorul statului.
Este problema resimţită de toţi fermierii din sud-estul ţării. În judeţul Galaţi, recoltele de grâu, orz şi ovăz sunt uscate din cauza secetei.
Bogdan Mândrescu, fermier: Din păcate, culturile de toamnă se vor întoarce, cele de primăvară au șanse destul de mici de a reuși dacă nu vor fi precipitații.
Sud-estul României este una din zonele cele mai grav afectate de secetă. În lunile ianuarie, februarie şi martie, precipitațiile care au căzut nu au depăşit 30 de litri pe metrul pătrat.
Conducerea Direcției Agricole Județene Galați a evaluat situația și a constatat că mai mult de 3 sferturi din culturi sunt compromise.
Floricel Maricel Dima, Direcția pentru Agricultură Județeană Galați: În judeţul Galaţi, în ceea ce priveşte seceta, seceta pedologică, dacă vorbim de culturile agricole, este o situaţie dezastruoasă.
Situaţia este aceeaşi şi în judeţele vecine. În Brăila, autorităţile au început deja evaluarea pierderilor.
Cătălin Boboc, prefectul judeţului Brăila: Vreau sa avem o evaluare cat mai corectă și cat mai rapidă, a pagubelor produse de secetă, astfel încât la momentul la care la nivelul Ministerului Agriculturii se va lua o decizie la formele de sprijin pe care le va acorda Guvernul să fim pregătiți, sa avem tot ce ne trebuie.
Inclusiv Ministerul Agriculturii le întinde fermierilor o mână de ajutor pentru a depăşi mai uşor această perioadă.
George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Se vor constitui comitete locale pentru situații de urgență, unde fermierii pot solicita și notifica pentru a veni la constatarea calamităților.
Acum, fermierilor nu le mai rămâne decât să aştepte şi să se roage pentru ploaie.