Seceta a crescut preţul hribilor sălbatici
Hribii sălbatici sunt o raritate râvnită de culegătorii din întraga ţară, în această perioadă. Din cauza secetei, ciupercile se găsesc în cantităţi mai mici, însă cererea este una uriaşă. Din păcate însă delicatesele nu rămân pe piaţa de la noi. Hribii ajung la export.
De Redactia Observator la 25.11.2019, 19:25Hribii sălbatici sunt o raritate râvnită de culegătorii din întraga ţară, în această perioadă. Din cauza secetei, ciupercile se găsesc în cantităţi mai mici, însă cererea este una uriaşă. Din păcate însă delicatesele nu rămân pe piaţa de la noi. Hribii ajung la export, unde îşi găsesc locul în bucătăriile restaurantelor de lux.
Culegătorii mai au timp până la venirea iernii să ajungă la comorile care cresc în păduri. Mai puţin consumaţi în România, hribii sălbatici sunt o marfă de preţ în străinătate.
Un culegător ne spune că "hribul ăsta e congelat cu azot. E congelată bucată cu bucată. Fără blocuri de gheaţă".
Cei congelaţi sau uscaţi se vând cel mai scump la centrele de colectare. Mai exact, cu 75 de lei kilogramul. Preţul a crescut faţă de anul trecut din cauza secetei care a afectat creşterea ciupercilor.
Sever Roman, director Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud: Şi pe ciuperci, pe boletus species, am autorizat 371 de tone în 2018 şi 328 de tone, anul acesta, în 2019
80 la sută din producţia autohtonă ajunge anual în Italia, unde hribii sau funghi porcinii - cum se numesc acolo - se folosesc în reţetele de paste şi pizza. La noi, hribii se combină cu ceapa. Pentru oamenii muntelui, ciupercile sunt un ingredient pentru tocană.
Nina Rus, bucătar-şef: O punem puţin la călit. De-aia am ales să o facem şi în ceaun tocana asta de hribi. Să aibă gustul ăla de la munte, cum ne făcea tata nouă
Chef Nina Rus a crescut la munte, iar tocana de hribi este pentru ea una dintre reţetele copilăriei.
Nina Rus, bucătar-şef: Îmi spunea bunica că dacă vreau să verific hribii, să fiu sigură că nu sunt otrăvitoare, să arunc şi doi căţei de usturoi întregi în ea, în tocană. Uite cât e de frumos usturoiul. Vedeţi? Asta e proba. Dacă e alb usturoiul, e bună
Dacă în primele zece minute usturoiul îşi schimbă culoarea înseamnă că o ciupercă otrăvitoare s-a strecurat printre cele bune. Pentru că reţeta este una de post, smântâna dragă ardelenilor nu are ce căuta în tocană, dar nici condimentul vedetă al regiunii.
Nina Rus, bucătar-şef: În tocana asta nici Doamne Fereşte să nu se pună boia, pentru că îi schimbă gustul
Şi hribii proaspeţi ajung la export. De aceea sunt mai greu de găsit în pieţe, deşi este perioada lor.
Străinii plătesc 12 euro pentru un kilogram, de trei ori mai mult decât costă aici.