Antena LIVE

Curs valutar

Secretele celor mai buni cârnați de casă

Un Crăciun fără friptură de porc parcă nu e chiar Crăciun. E valabil şi în cazul cârnaţilor. Fie că îi luăm direct din fabrică sau de la prieteni-gospodari, cu condimente sau fără, să fie cârnaţi pe masă, asta contează.

De la 15.12.2018, 22:29
WhatsApp
Vezi și:

Un Crăciun fără friptură de porc parcă nu e chiar Crăciun. E valabil şi în cazul cârnaţilor. Fie că îi luăm direct din fabrică sau de la prieteni-gospodari, cu condimente sau fără, să fie cârnaţi pe masă, asta contează.

A obosit deja tot zdrobind la usturoi. Dar... n-are de ales. Este ingredientul de bază al cârnaţilor de Muscel pe care domnul Puiu îi pregăteşte an de an. Îi ies atât de buni, încât toată lumea îi vrea şi îi cere. Până de Crăciun, gospodarul trebuie să transforme 50 de kilograme de carne în cârnaţi, ca să îi mulţumească pe toţi, rude şi prieteni.

Puiu Niţoiu, gospodar: Carnea, v-am zis, se alege de pe porc cam ce pică, după coaste, cu grăsime, nu se strică pulpa sau muşchiul ca să faci cârnaţi.

Carnea de porc tocată o condimentează doar cu sare şi piper. Usturoiul zdrobit se amestecă cu apă înainte să fie adăugat în compoziţie. Este secretul gustului pentru care argeşeanul a devenit faimos. 

Dacă în Muntenia, gospodarii preferă o reţetă cât mai simplă, în alte părţi oamenii nu se tem să pună condimente în amestec. 

Cimbrul este ingredientul preferat în Ardeal, unde cârnaţii se umplu neapărat şi cu slănină. În Moldova, carnea de porc se amestecă în părţi egale cu cea de vită. Oamenii pun şi apă rece în umplutură, ca să o facă mai fragedă. În Oltenia, carnea tocată de porc se piperează bine şi se leagă cu zeamă de oase. Iar în Dobrogea, carnea nu se toacă la maşină, ci după moda veche, cu satârul, ceea ce face cârnatul mai consistent.

Este agitaţie mare şi în fabrici, în această perioadă. Din utilaje ies, zilnic, kilometri întregi de cârnaţi.

Floarea Ţepeş, angajată: Nu câţi kilometri, câte miliarde de tone de marfă s-au făcut. Facem virsli, facem polonezi, facem grătar.

În Harghita, în schimb, cel mai căutat este cârnatul secuiesc, condimentat bine cu paprika iute.

Dumitru Doru, tehnolog: Secuiul trebuie să mănânce foarte bine, cârnatul nu lipseşte din alimentaţia lui, mai ales lângă o pălincă bună trebuie şi un cârnat bun. Şi aşa arată un cârnat la metru, chiar are un metru. 

Sandor Szekley Margit, directoarea unei fabrici de mezeluri: Lucrăm trei-patru ore mai mult zilnic ca să facem faţă pentru comenzi, că în perioada asta de dublează comenzile, în general.

Şi cârnaţii din carne de vânat sunt din ce în ce mai... vânaţi de clienţi. Ca să-i mulţumească, fabricile încearcă să respecte cât mai mult reţetele tradiţionale.

Zoe Attila, tehnolog în prepararea cărnii: Facem afumarea cu rumeguş de fag timp de trei-patru zile şi după aceea ajunge aici, în sala de maturare unde facem un efect cum ar fi podul bunicii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

social observatorweekend19 secrete carnati casa
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024