Șefi din Poliția Română, demiși după crimele în serie de la Caracal
"Cine plăteşte pentru ororile de la Caracal? Şi ce au făcut anchetatorii în ultimele patru luni, de când a dispărut prima adolescentă?" Sunt întrebări la care trebuie să răspundă un sistem întreg.
De Redactia Observator la 27.07.2019, 12:24- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
"Cine plăteşte pentru ororile de la Caracal? Şi ce au făcut anchetatorii în ultimele patru luni, de când a dispărut prima adolescentă?" Sunt întrebări la care trebuie să răspundă un sistem întreg. Iar cazul este cu atât mai revoltător cu cât asasinul era în vizorul autorităţilor pentru trafic de persoane.
Abia după descoperirea terifiantă se caută vinovaţi în rândul instituţiilor direct implicate. Şeful Poliţiei Române a fost deja demis, la fel şi cel din Olt, după ce agenţii au stat cu mâinile în sân, ore în şir, în faţa casei unde Alexandra era torturată.
Iar procurorul care le-a interzis să intre va fi anchetat. Şi preşedintele Klaus Iohannis vrea concluziile în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării.
Crima de la Caracal declanşeză anchete în lanţ şi se cer demisii pe bandă rulantă. Viorica Dăncilă l-a trimis pe Ministrul de Interne să urmărească îndeaproape cercetările din Olt.
Nicolae Moga a luat deja măsuri. Primul demis a fost şeful Poliţiei Române, Ioan Buda.
Nicolae Moga, ministrul de interne: Nu voi tolera ca angajatii din Politia Romana care nu isi fac datoria sa ramana. Vor pleca daca gresesc. Trebuie sa luam masuri drastice, pentru ca ei trebuie sa plateasca. Lucrurile nu au fost asa cum ar trebui sa fie.
Ioan Buda susţine că poliţiştii au cerut în mod repetat să intervină fără mandat, însă procurorul s-a opus.
Cu toate acesta, chestorul îşi asumă intervenţia încâlcită a subalternilor şi recunoaşte că aveau pârghiile necesare pentru a acţiona într-o situaţie de urgenţă.
Ioan Buda, şeful demis al Poliţiei Române: Am luat act de demiterea mea, din cauza faptului ca nu am avut niste interventii adecvate, pe care mi le asum. Puteau sa se ia si alte masuri, sa se gaseasca si alte tertipuri. Puteau sa intervina, nu au intervenit.
Prefectul de Olt şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie au fost, de asemenea, demişi. Premierul vrea investigaţii serioase şi la nivelul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Viorica Dăncilă: Cred că trebuie să îşi dea demisia, pornind de la cel mai înalt nivel şi până la ultimul responsabil de ceea ce s-a întâmplat. Cred că este inadmisibil să nu existe acurateţe în localizare în secolul 21.
Iar preşedintele Klaus Iohanis a cerut şefului STS să verifice rapid erorile de localizare. Şeful statului vrea o primă evaluare în şedinţa de marţi a CSAT.
Reprezentanţii Serviciul de Telecomunicații Speciale au anunţat că toate apelurile Alexandrei au fost transferate Poliţiei din Slatina, dar recunosc că nu pot oferi date cu precizie.
Din 2014, de la accidentul aviatic din Apuseni, STS a reuşit să dezvolte doar o aplicaţie prin care să localizeze mai uşor un apel telefonic.
Se numeşte „Apel 112"şi trebuie instalată în prealabil, însă puţină lume ştie despre existenţa ei.
Ministrul Apararii, Gabriel Leş, susţine că pentru îmbunătăţirea structurii, STS trebuie să treacă sub coordonarea Ministerului Apararii Nationale.
Şi Procurorul General a cerut anchete. La toate parchetele care au fost implicate, de la dispariţiile fetelor până la crime
Bogdan Licu, Procurorul General al României: Eu am declanşat un control astăzi ca să ne lămurim cu privire la aspectele. Din momentul în care a fost identificată acea locaţie până s-a intervenit au trecut ore multe, ore în care viaţa acelei fete putea fi salvată.
Criminalul din Caracal era de mult în vizorul anchetatorilor, într-un dosar de trafic de persoane.