Selfie cu trenul, noul fenomen letal din România
Semnal de alarmă tras miercuri şi de medicii români, în privinţa celor care vor să facă poze pe trenuri şi pe liniile de cale ferată şi ajung să fie electrocutaţi. Tot mai mulţi tineri ajung mutilaţi la urgenţe. Autorităţile admit că nu pot încă să ţină în frâu un fenomen.
De Redactia Observator la 08.05.2019, 21:56Semnal de alarmă tras miercuri şi de medicii români, în privinţa celor care vor să facă poze pe trenuri şi pe liniile de cale ferată şi ajung să fie electrocutaţi. Tot mai mulţi tineri ajung mutilaţi la urgenţe. Autorităţile admit că nu pot încă să ţină în frâu un fenomen. Nici măcar panouri de avertizare nu pot fi puse peste tot. Mai grav e că nici adulţii nu sunt conştienţi uneori de pericole. Mai multe educatoare au fost filmate de reporterii noştri când se plimbă cu cei mici la câţiva metri de o linie de cale ferată.
Mama unui băiat electrocutat pe calea ferată spune că "nu-şi mai aminteşte nimic, ce s-a întâmplat, numai că arde. Era cu încă două persoane, un băiat şi o fată. Fata a ajutat să stingă focul".
Copiii implicaţi în astfel de incidente rămân marcaţi pe viaţă
Femeia şi-a văzut fiul mutilat pe viaţă. Copilul ei a fost electrocutat după ce a încercat să-şi facă o fotografie pe calea ferată.
Medicii sunt îngroziţi şi fac un apel public pentru conştientizarea pericolului. La spital sunt aduşi tot mai des tineri cu arsuri extrem de grave.
Raluca Alexandru, Spitalul Grigore Alexandrescu: Victimele prezintă numeroase plăgi la nivelul scalpului, la cap, se lovesc şi alte complicaţii care însoţesc aceste electrocuţii foarte grave. Ei nu vor mai fi niciodată copiii care au fost înainte
15 oameni au murit, în ultimii ani, încercând să-şi facă selfie pe tren
În ultimii ani, 15 oameni au fost ucişi şi 41 răniţi grav, după ce s-au urcat pe vagoanele de tren.
În bilanţ nu intră şi victimele neatenţiei la trecerilor de cale ferată.
Uneori, nici adulţii nu realizează pericolul. Lângă o cale ferată din Giuleşti, am surprins două îngrijitoare de la o creşă care au adus copii de 3 şi 4 ani să culeagă flori şi să caute melci.
Este exact acelaşi loc în care, acum trei zile, un copil de 13 ani s-a electrocutat. Pe aceeaşi linie de cale ferată, luna trecută, o studentă de la Arhitectură a murit, încercând să facă poze.
Femeile consideră încă că nu este nimic periculos şi spun că "noi doar ne jucăm, am cules un melc. Nu facem nimic, nu ne-am urcat la tren sau pe tren. Nu i-am dus acolo. Doar am luat un melc".
După ce a vizionat imaginile, directoarea creşei ne-a dat dreptate şi le-a avertizat pe angajatele sale în legătură cu pericolele la care îi pot expune pe copii. A dat asigurări că de acum se vor juca mai mult în parc.
Reprezentanţii CFR spun că nu pot pune panouri în toate locurile
Tensiunea în cablul de contact poate ajunge şi la 27.000 de volţi iar în jurul lui, pe o distanţă de un metru şi jumătate se formează un arc electric, ce poate fi fatal oricui se apropie de el.
În zona respectivă nu există niciun panou de avertizare. Nici măcar după ce reprezentanţii CFR au anunţat o campanie fără precedent.
Constantin Axinia, director CFR Călători: Transformă-ţi viaţa într-o bucurie, nu o tragedie. Ăsta e mottoul nostru şi vrem să le spunem tinerilor să fie foarte atenţi unde fac fotografii
Oficialii CFR ne avertizează să nu atingem cablurile electrice, șinele, trenurile sau orice fel de instalație. Trebuie să traversăm doar prin locuri marcate şi semnalizate.