S-a redeschis şezătoarea meșterilor populari la Muzeul Etnografic din Reghin
Pornim spre ţinuturile mureşene şi ne oprim la Reghin. Acolo, pentru prima dată de la declanşarea pandemiei, s-au redeschis şezătorile din cadrul Muzeului Etnografic "Anton Badea".
De Sorin Tanţoş la 18.09.2020, 17:19- Adunarea a fost marcată de o expoziție de 100 de icoane pictate pe sticlă.
- În cadrul evenimentului a fost organizată şi o expoziţie de port tradiţional.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt diseară la Observator 19.
O expoziţie de o sută de icoane pictate pe sticlă a marcat deschiderea şezătorilor. Iar meşterii populari care au aşteptat cu multă nerăbdare această reuniune au putut din nou să lucreze în compania celor dragi şi să-şi împărtăşească experienţele.
După o lungă perioadă de absență au început șezătorile la Muzeul Etnografic din Reghin. Dornici de revedere, meşterii populari au început să lucreze împreună.
Luciana Hârșan din satul toaca de pe Valea Gurghiului: Fac o cămaşă cu umăr pentru şorţul cu peană. Ăsta se poartă pe Valea Gurghiului, în satul Toaca. Eu lucrez de pe o cămaşă veche. Asta cred că are vreo 60 de ani, e făcută se soacra mea şi eu vreau să o recondiţionez. Chiar mi-era dor să ne întâlnim cu meşterii populari şi să ieşim în şezătoare, să mai vedem care ce lucrează.
Olimpia Dan, meșter popular: N- am mai fost la şezătoare de anul trecut din toamnă. Mi-a lipsit foarte mult întâlnirea cu cunoştinţele, cu prieteni, cu oameni dragi, mediul de aici aşa foarte mult a lipsit.
Și ca fiecare lucru să fie în spiritul credinței strămoșești, adunarea a fost marcată de o expoziție de 100 de icoane pictate pe sticlă.
Roxana Man, director muzeul etnografic Anton Badea Reghin: Nu este întâmplătoare până la urmă această expoziție de icoane. A fost o perioadă în care am pus sănătatea pe primul plan și am încercat să ne concentrăm pe activități mai restrânse.
Maria Mera, pictor icoane pe sticlă: Poporul român este credincios prin excelenţă, este bun, este ospitalier și tot timpul trebuie să păstrăm aceste valori și să le promovăm mai departe.
În cadrul evenimentului a fost organizată şi o expoziţie de port tradiţional.
Doamna Maria creează coliere de mărgele încă din copilărie.
Maria: Îmi regăsesc amintirile bunicilor şi amintirile copilăriei ca şi cum aş trăi în trecut şi îmi trece dorul de copilărie și de bunici venind de aici și ne întâlnindu-ma cu tradițiile.
Turiştii care ajung la Muzeul din Reghin pot vizita şi noile expoziţii permanente de carte veche şi de ouă încondeiate care se află în biserica din cadrul muzeului.