La Sfântu Gheorghe, în Deltă, oamenii își fac provizii de iarnă grea
Departe de aglomeraţie, descoperim iarna altfel. În sezonul rece, la Sfântu Gheorghe, oamenii sunt pregătiţi cu provizii ca pentru război. Sunt învăţaţi de decenii să aibă cămara plină.
De Andreea Filip la 23.12.2019, 02:11Departe de aglomeraţie, descoperim iarna altfel. În sezonul rece, la Sfântu Gheorghe, oamenii sunt pregătiţi cu provizii ca pentru război. Sunt învăţaţi de decenii să aibă cămara plină. Dacă va îngheţa Dunărea şi rămân izolaţi, ei au rezerve de hrană făcute încă din primăvară. Tradiţiile şi obiceiurile din Deltă sunt un spectacol pentru turişti.
Pornim cu barca din Dunavăţu spre inima Deltei. Vântul e tăios şi ne gândim deja la crivăţul care loveşte asezările din Deltă. Izolate, dar atât de fermecătoare. De acum ajungem la Sfântu Gheorghe, ne încălzim imediat. E un decembrie atipic. Însă oamenii de aici au aceleaşi vechi obiceiuri în această perioadă.
Nicu Efimov, pescar: Venirea iernii este o intensă pregătire pentru iernat. Noi o avem sânge, deoarece iernile înainte erau foarte grele. Părinții, bunicii, în Perioada Interbelică se pregăteau pentru iarnă. Adică din octombrie, cel târziu, cămările trebuiau să fie pline. Dacă îngheța în noiembrie se dezgheța tocmai în aprilie. Și căile de acces spre Deltă, spre inima Deltei, cu ce ajungeai? Anul ăsta facem plajă!
De vreo 16 ani n-a mai fost atât de cald la Sfântu Gheorghe, ne povesteşte gazda noastră. Chiar şi aşa, localnicii au grijă să-şi facă provizii. Vin cu roaba de la magazin.
Rezervele "strategice" se fac din timp. Peştele se ţine la sare, apoi e afumat să reziste cu lunile.
Eduard Acsente, ghid turistic: Scrumbie, care este prinsă din perioada de primavara, crap, asta e platica mare, care acum e foarte grasa, e extraordinar de gustoasa, somn. Peste sarat și afumat pregătit pentru iarna.
Toate reţetele sunt transmise din generaţie în generaţie. De sărbători, mesele vor fi pline, desigur, cu peşte.
Şi în timp ce peştele se coace, la foc domol, noi profităm de ocazie să vedem ce au gospodinele în camară pentru iarnă.
Cu atâtea bunătăţi în casă, localnicii aşteaptă mereu oaspeţi. Se spune că cel mai bun peste din Delta Dunării este la Sfantu Gheorghe. Dupa o masa traditională, plină cu preparate delicioase, pornim înapoi spre Dunavatu.
Drumul cu barca este de aproximativ o oră, dar pentru ca temperaturile sunt destul de ridicate pentru aceasta perioada, experiența devine una extraordinar de frumoasă.
Doar 600 de oameni au mai rămas în Sfântu Gheorghe. Cei mai mulţi în comunitatea de ucraineni. Ei vor sărbători Crăciunul pe rit vechi.