Și dulce și iute. Combinaţii inedite pentru a prepara dulceață
Dulceaţă de ardei iute, de ceapă sau de lapte cu ciocolată şi ness. Mulţi se miră sau chiar strâmbă din nas când aud de astfel de preparate. Dar şi mai mulți încep să le aprecieze. Toate aceste bunătăţi, alături de multe alte produse tradiţionale, sunt însă mândria unei mici făbricuţe din Berca, judeţul Buzău.
De Redactia Observator la 20.08.2017, 10:30Dulceaţă de ardei iute, de ceapă sau de lapte cu ciocolată şi ness. Mulţi se miră sau chiar strâmbă din nas când aud de astfel de preparate. Dar şi mai mulți încep să le aprecieze. Toate aceste bunătăţi, alături de multe alte produse tradiţionale, sunt însă mândria unei mici făbricuţe din Berca, judeţul Buzău.
Bunătăţile sunt preparate într-o clădire aflată la 15 kilometri de Vulcanii Noroioşi, pe malul râului Buzău. Aici este o fabricuţă tradiţională cu produse naturale. Fără conservanţi, aditivi. Şi, mai ales, manual. Nu e uşor, spun angajaţii. Dulceaţa de ardei iute le dă bătăi de cap.
Merită însă. E doi în unu, glumeşte femeia. Şi dulceaţă şi sos pentru fripturi, sosuri sau paste.
La mare căutare e şi dulceaţa din lapte. Daniela Necula: "Este produs din lapte proaspăt de vacă, cu zahăr. Se face precum şerbetul pe care îl făceau părinţii şi bunicii noştrii. Este un produs 100% natural. E o reţetă proprie."
La Berca se face şi zacuscă, dar şi murături. Iar materia primă e cumpărată de la producătorii locali. Ideea înfiinţării unei astfel de fabrici a aparţinut unei fundații umanitare care gestionează un centru de plasament şi câteva cămine de bătrâni în judeţ. Pentru că, după ce împlineau 18 ani, tinerii trebuiau să părăsească centrele sociale şi să se descurce pe cont propriu, administratorii fundaţiei au hotărât să deschidă făbricuţa în care aceştia să poată lucra.