Sistemul de sănătate românesc se digitalizează! Rezidenţii au o nouă aplicaţie pentru mobil, pentru a-şi completa foaia de parcurs
Sistemul de sănătate românesc se digitalizează. De la tabletele pentru medici, acum şi rezidenţii au o nouă aplicaţie pentru mobil. Practic, nu mai e nevoie să stea în faţa unui calculator sau să noteze în agendă, ci, direct de pe telefon îşi completează foaia de parcurs a pregătirii lor. Asta înseamnă şi o eficienţă mai mare a serviciului de urgenţă.
De Redactia Observator la 25.07.2017, 22:29Sistemul de sănătate românesc se digitalizează. De la tabletele pentru medici, acum şi rezidenţii au o nouă aplicaţie pentru mobil. Practic, nu mai e nevoie să stea în faţa unui calculator sau să noteze în agendă, ci, direct de pe telefon îşi completează foaia de parcurs a pregătirii lor. Asta înseamnă şi o eficienţă mai mare a serviciului de urgenţă.
Pentru aceşti medici rezidenţi, educaţia însemnă practică, dar şi mult timp petrecut în faţa unui calculator. De acum, o nouă aplicaţie le face misiunea mai uşoară: orice mişcare le va fi înregistrată în telefonul mobil.
"Economisesc cel puţin jumătate din timpul pe care-l economiseman înainte. Foloseam un carneţel în care treceam numele pacientului şi toate. Este plin. Este pentru ultimele 3 luni şi e plin", spune Agata Niculescu, medic rezidentul la UPU SMURD.
Agata este rezident anul trei, la Unitatea de Primiri Urgenţe, Floreasca. A început să testeze aplicaţia în urmă cu mai bine de o lună.
"E un fel de to do list virtual. Ştiu exact câte am de făcut şi pe ce să pun accentul. Pot să ştiu în timp real ce am de făcut şi ce anume trebuie să mai fac şi pe ce să mă axez", adaugă Agata Niculescu.
Aplicaţia a fost lansată astăzi şi este gratuită pentru toţi cei 500 de medici rezidenţi din România.
"Fără asta e foarte greu să vezi ce a făcut rezidentul. Aici, cu numărul de registru, cu tot ne permite să vedem ce a făcut. ", declară Raed Arafat.
Digitalizarea sistemului de sănătate românesc este o încercare mai veche. Şi medicii au primit tablete, în care erau obligaţi să introducă datele pacienţilor. Totuşi, multe nu funcţionau.
"S-a îmbunătăţit situaţia lor. Nu este la nivelul la care ne-am dorit.", adaugă Arafat.
În plus, medicii s-au plâns de multe ori că tabletele le ocupă mult prea mult timp.