Situaţie îngrijorătoare pe litoralul românesc. 100 de kilograme de plastic şi mucuri de ţigară, adunate de voluntari
De două ori mai multe deşeuri au fost strânse luna trecută de pe plajele de la malul mării, faţă de începutul primăverii. Voluntarii au adunat peste 100 de kilograme de plastic, materiale textile şi mucuri de ţigară.
De Redactia Observator la 15.11.2018, 14:25De două ori mai multe deşeuri au fost strânse luna trecută de pe plajele de la malul mării, faţă de începutul primăverii. Voluntarii au adunat peste 100 de kilograme de plastic, materiale textile şi mucuri de ţigară. Specialiştii trag un semnal de alarmă. Cantitatea mare de gunoaie care ajunge în apă nu reprezintă un pericol doar pentru vieţuitoarele marine, ci şi pentru oameni.
Ambalaje, mucuri de ţigară, pet-uri, toate au ajuns în sacii voluntarilor. Tinerii au reuşit să cureţe doar doi la sută din suprafaţa plajelor. Au strâns însă peste 60 de kilograme de plastic şi material textil de acolo. Plus aproape tot atâtea reziduuri rămase în urma construcţiilor.
Turist: Când e festivalul Neversea se face multă mizerie. Strâng cei care organizează, dar nu strâng 100%. E cam mizerie, adică, v-am zis, ar merge şi mai curat.
Nu toţi ţin însă cont de asta. Ori nu ştiu că, de pildă, un singur muc de ţigară aruncat la întâmplare se dezintegrează chiar şi în 12 ani, în vreme ce plasticul, niciodată.
Mihaela Cândea, volunta ONG: De la monitorizare la monitorizare deja este un număr mai mare de deşeuri pe plajă. În acest an am avut de două ori mai multe deşeuri în toamnă decât în primăvară.
Plaja din Constanţa stă cel mai prost la acest capitol. Este cea mai murdară de pe litoral. În topul ruşinii urmează de cele din Saturn şi din Năvodari.
Mihaela Cândea, volunta ONG: Nu prea le vedem, sau poate nu sunt foarte evidente şi nu sunt nici uşor de adunat pentru cei care fac curat pe plaja, dar aceste deşeuri sunt şi cele mai periculoase pentru vieţuitoarele marine sau pentru păsările care sunt în preajma litoralului.
Potrivit specialiştilor, şi sănătatea oamenilor este în pericol. Odată înghiţit de peşti, plasticul se fixează, iar carnea contaminată ajunge la om.
Marian Paiu, biolog: 100 de persoane au fost studiate, în toate probele s-a găsit material plastic. Deci iată că deja în organismul nostru întră o cantitate de plastic şi cu siguranţă în viitor această problemă va degenera şi va deveni mult mai mare.
Tocmai din acest motiv, comisia de Mediu din Parlamentul European cere ca ţările Forului Comunitar să elimine obiectele de unică folosinţă din plastic, precum farfuriile, tacâmurile sau paiele, până în 2021.