Avem prea mulţi de urşi şi nu ştim ce să facem cu ei. Soarta lor e în mâinile autorităţilor
Avem prea mulţi de urşi şi nu ştim ce să facem cu ei! În prezent, legislaţia românească permite împuşcarea lor doar în cazuri extreme. Ecologiştii susţin că riscăm să distrugem cea mai mare populaţie de urşi din Europa.
De Redactia Observator la 09.05.2018, 21:37Avem prea mulţi de urşi şi nu ştim ce să facem cu ei! În prezent, legislaţia românească permite împuşcarea lor doar în cazuri extreme. Ecologiştii susţin că riscăm să distrugem cea mai mare populaţie de urşi din Europa.
Zilnic, mureşenii ies să alerge pe o pistă din pădure unde, în ultima vreme au fost observaţi mai mulţi urşi. Un pericol de care nu par să fie conştienţi.
Gorea Horaţiu, directorul Zoo Târgu-Mureş: "Pot să apară, fiind pădure. Pădurea merge până la Sovata, până în Munţii Gurghiului. Ursul este animal teritorial şi când sunt mai multe exemplare pe o anumită suprafaţă de teren, ei se alungă."
Sunt 9000 de urşi în toată ţara, în vreme ce habitatul de pe teritoriul României poate susţine şi hrăni natural un număr de maximum 6.500. Astăzi, în ONG-urile, autorităţile şi vânătorii s-au întâlnit să găsească soluţii.
Stabilirea unor cote pentru împuşcarea urşilor le-ar deschide poarta vânătorilor străini, dispuşi să plătească şi câte 50.000 de euro pentru un trofeu, susţin ONG-urile. Ministerul Mediului neagă acuzaţiile.
Claudiu Dumitriu, Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor: "Cei care sunt vânători au interesul clar de a vinde aceste trofee. Se spune că România este bordelul cinegetic al Europei."
Un primar din Covasna i-a invitat pe reprezentanţii ONG-urilor să vină o zi la el în comună.
Anul trecut, un urs a atacat doi oameni în Făgăraş. În Mureş, o fetiţă de 12 ani a fost rănită chiar în curtea casei, iar o femeie a fost fugărită pe o alee din oraşul Sovata.
Toamna trecută, după atacurile urşilor, au fost emise autorizaţii pentru împuşcarea a 140 de exemplare, din care au fost ucise 80.