Socializarea pe net, sub lupa SRI
Socializarea în exces poate dăuna grav siguranţei personale. Este mesajul transmis de Serviciul Român de Informaţii şi de experţii în securitatea cibernetică
De Redactia Observator la 28.09.2015, 19:51Socializarea în exces poate dăuna grav siguranţei personale. Este mesajul transmis de Serviciul Român de Informaţii şi de experţii în securitatea cibernetică
Simplu, scurt şi la obiect, reporterul Observator şi-a adăugat un nou prieten în listă. Oamenii de pe stradă nu par să pună prea multe întrebări şi acceptă prietenia oricui.
Specialiştii explică nevoia oamenilor de a expune tot ceea ce fac, şi de a se împrieteni cu oameni necunoscuţi. "Bârfa ne întreţine dorinţa de comunicare ţi nu cred că va dispărea. Facebook-ul extinde bârfa la nivel global, nu naţional. Atunci când intri pe Facebook, aparţii lumii", a explicat sociologul Lazăr Vlasceanu.
Unei lumi uneori periculoase. De aceea este nevoie de măsuri de precauţie. "Dacă folosiţi aceeaşi parolă pentru mai multre te conturi de socializare şi perdeti una dintre parole sau e furată, atacatorul va putea avea acces la tot. Sfătuim ca utilizatori să aibă parole diferite pentru conturile de socializare şi nu numai", spune Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.
Specialiştii spun că cele mai răspândite infracţiuni sunt violarea corespondenţei, furtul de identitate, sau plată on-line cu carduri false.
Cel mai simplu mod ca o persoană să nu se transforme în ţinta infractorilor este să nu îşi ofere datele personale, pe ale familiei, parolele conturilor sau detalii ale conturilor. În România, în momentul de faţă, aproape 8 milioane de români au un cont activ de Facebook.