Soluţii pentru desfiinţarea programului în trei schimburi, la şcolile din Capitală. 13 mii de elevi învaţă până seara târziu
Unităţile de învăţământ sunt supraaglomerate, aşa că 13 mii de elevi învaţă până seara târziu. Spaţiile disponibile sunt greu de găsit, aşa că, pe lângă şcoli, ar putea apărea anexele. Aşa-zisele "containere", în care copiii să fie relocaţi.
De Redactia Observator la 14.12.2018, 14:31Unităţile de învăţământ sunt supraaglomerate, aşa că 13 mii de elevi învaţă până seara târziu. Spaţiile disponibile sunt greu de găsit, aşa că, pe lângă şcoli, ar putea apărea anexele. Aşa-zisele "containere", în care copiii să fie relocaţi.
Elevii clasei a cincea de la Şcoala 49 din Capitală încep cursurile de la ora 11 şi termină abia la patru după-amiaza.
Elev: Dimineaţa mă trezesc, mă îmbrac, merg la engleză, apoi vin la şcoala şi după şcoală merg la baschet. Termin pe la 6,7 si apoi merg acasa fac temele si ma culc.
Cam aşa arată programul într-o şcoală cu trei schimburi.
Prima tură începe de la ora 7 sau de la ora 8 şi termină cursurile în jurul orei 11. De la 11 si un sfert, al doilea schimb, iar de la 15, al treilea schimb. Termina la 19 si sunt cei mai dezavantajati. Au pauzele mai scurte, de doar 5 minute.
Elev: Prima pauza e de 5 minute, a doua de 10 minute si ultima de 5 minute. Contracronometru, cine termina mai repede!
Şi profesorii sunt afectaţi de programul prea încărcat. Nu mai au timp să prea toate lecţiile.
Viorica Baibarac, director Şcoala Gimnazială 49: Orele sunt şi ele mai scurte şi profesorii doresc să se încadreze în acest timp şi atunci încearcă să desfăşoare activitatea mai repede, ei nu sunt adaptaţi la aşa ceva.
Iulian Cristache: Susţin învăţământul într-un singur schimb pentru că avem curba de efort învăţând după-amiaza, practic, el nu mai are timp de viaţă extraşcolară, de viaţă socială.
Cauza e evidentă, spun autorităţile.
Marina Manea, purtător de cuvânt ISMB: O principală cauză fiind a obtinerii vizelor de resedinţă din partea părinţilor, interesaţi doar de o unitate de învăţământ unde să îşi înscrie copiii.
Primarul general al Capitalei spune că va cauta terenuri şi imobile pentru aceşti elevi. Cel mai probabil, vor face anexe pe lângă cele 11 unităţi de învăţământ care au în acest moment cursuri cu trei schimburi.