SPECIAL! Aventurile baronilor Transilvaniei
Pe aventurieri suntem obişnuiţi să-i întâlnim doar în romane sau în filme! Doi astfel de oameni s-au născut în România şi erau nepot şi bunic. Ambii erau membri ai familiei Nopcsa, un nume puţin cunoscut în ţara noastră.
De Redactia Observator la 30.11.2015, 20:18Pe aventurieri suntem obişnuiţi să-i întâlnim doar în romane sau în filme! Însă există oameni cât se poate de reali ale căror vieţi pot concura oricând cu imaginaţia oricărui autor. Doi astfel de oameni s-au născut în România şi erau nepot şi bunic. Ambii erau membri ai familiei Nopcsa, un nume puţin cunoscut în ţara noastră.
Despre baronul Laszlo Nopcsa se spune că ducea o viaţă dublă. Ziua era aristocrat, noaptea tâlhar la drumul mare. Deşi el a negat acest lucru, povestea sa a stat la baza creării unui alt erou mascat. Zorro. Nepotul său a fost la rândul său cunoscut. El a fost unul dintre primii români care a descoperit oase de dinozaur.
În cea mai bună Românie dintre toate posibile, numele Nopcsa şi tot ceea ce îi este asociat ar fi un nume de referinţă. Ar exista muzee, case memoriale, de ce nu şcoli care să poarte acest nume. Din păcate, realitatea ne arată că trăim în acea versiune a României în care numele de Nopcsa este prea puţin cunoscut.
Numele Nopcsa nu se referă la un singur om. Ci la arborele genealogic al uneia dintre cele mai vechi familii din Transilvania. Cu toţii au fost baroni. Însă doar doi au rămas în istorie. Primul a fost baronul Laszlo Nopcsa.
Deşi Laszlo Nopcsa a negat toată viaţa faptul că ar fi dus o viaţă dublă, legenda a rămas. Iar o altă scriitoare maghiară a preluat această poveste în romanul ei, Scarlet Pimpernel. Personajul ei era un nobil care noaptea se transforma în tâlhar.
Cei doi baroni Nopcsa, deşi au influenţat benefic istoria României, sunt astăzi prea puţin cunoscuţi. Multe dintre conacele familiei sunt fie în paragină, fie transformate. Cel de la Zam, poate cel mai cunoscut, a fost transformat în spital de psihiatrie.