Special! Delicatesele toamnei: conopida, vinetele, morcovii
Fiecare lună are vedetele ei, iar în septembrie pe rafturile din marile magazine şi în pieţe strălucesc conopida, vinetele, morcovii, merele şi strugurii. Prima pe listă este leguma albă şi dulce despre care se spune că reduce nivelul colesterolului
De Redactia Observator la 08.09.2014, 20:34Fiecare lună are vedetele ei, iar în septembrie pe rafturile din marile magazine şi în pieţe strălucesc conopida, vinetele, morcovii, merele şi strugurii. Prima pe listă este leguma albă şi dulce despre care se spune că reduce nivelul colesterolului
Trei bucheţele de conopidă conţin 60 la sută din necesarul de vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar. Conopida are din plin fibre, care ajută digestia şi acid folic, care previne anemia.
Aliaţii pielii şi ochilor sunt morcovii. Ei conţin beta-caroten, vitaminele A şi C, fier, potasiu, calciu, fosfor şi magneziu.
Următoarele pe listă sunt vinetele. Acestea sunt pline de fier, calciu şi fitonutrienţi, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui. În plus, sunt alimentele ideale pentru cei care ţin dietă pentru că au foarte puţine calorii. De asemenea, mineralele şi vitaminele din vinete ajută la sănătatea firelor de păr şi a unghiilor.
De la legume trecem la fructe, mai exact la mere. Sunt gustoase şi sănătoase. Nu degeaba se spune că un măr pe zi ţine medicul departe. Dar atâta timp cât mâncăm şi coaja. În mere, găsim vitaminele A, B1, B2, C, magneziu, fosfor, fier şi potasiu. În plus antiioxidanţii din mere asigură longevitatea celulelor din organism şi luptă cu radiacalii liberi.
Este sezonul strugurilor, aşa că nu ezitaţi să mâncaţi un ciorchine în fiecare zi. Este plin de minerale şi de vitamina B. Cei roşii conţin resveratrol, cel mai puternic antioxidant natural, care ajută la detoxifierea organismului. Acesta luptă cu bolile cardiace şi cu cele de natură canceroasă.
Nu uitaţi că pe lista fructelor de toamnă se află şi prunele, o altă sursă naturală de resveratrol.