Special! Povestea Capelei de la Vitiş, un monument unic în lume
Ascuns într-o localitate din Satu Mare, un monument unic a fost ridicat de tatăl unui tânăr ucis pe câmpul de luptă. Şi-a canalizat durerea în realizarea unei capele cu adevărat unice. Monumentul este decorat cu o sculptură în fier pe care a lucrat-o singur
De Redactia Observator la 01.07.2015, 20:24Ascuns într-o localitate din Satu Mare, un monument unic a fost ridicat de tatăl unui tânăr ucis pe câmpul de luptă. Şi-a canalizat durerea în realizarea unei capele cu adevărat unice. Monumentul este decorat cu o sculptură în fier pe care a lucrat-o singur
Nu există durere mai mare ca aceea pe care o simte un părinte al cărui copil se stinge prematur. E, de fapt, o poveste veche de când lumea. Fiul pleacă la război şi nu se mai întoarce. Acasă rămâne bătrânul tată, blestemat să trăiască restul zilelor cu durerea în suflet. Dar tocmai din durerea unui tată s-a născut un monument unic în lume. Capela de la Vitiş.
Povestea tragică a capelei începe în 1914, odată cu începerea Primului Război Mondial. Ca mulţi alţi tineri, Vlad Endre este încorporat şi trimis să lupte în tranşee.
Tot un glonţ a trecut şi prin inima tatălui când a primit vestea că fiul său s-a stins. Dar din durerea bătrânului s-a născut un monument comemorativ cu adevărat spectaculos.
A ridicat întâi monumentul pe care, pe lângă numele fiului său, a trecut numele tuturor fiilor satului răpuşi de gloanţe. Apoi a decorat piatra funerară cu o scultpură unică.
Dar durerea bătrânului nu s-a risipt nici după terminarea lucrărilor. Tocmai de aceea, cu limbă de moarte.
Nu e de mirare că atunci familia a vândut casa, a păstrat capela. Ultimul moştenitor al familiei s-a stins anul trecut. Însă autorităţile locale au început un amplu proces de restaurare a sculpturii metalice.
Tot autorităţile locale sunt cele care luptă pentru ca acest monument unic să fie clasat drept monument istoric.