Sănătatea din uleiuri
În ultimii ani e la modă să folosim uleiuri naturale. Trendul a plecat de la specialiştii în nutriţie şi a fost repede adoptat de vedetele de peste ocean. Nu puţine sunt starurile care au inclus în alimentaţia zilnică uleiurile de cocos şi de măsline
De Redactia Observator la 14.11.2014, 20:50În ultimii ani e la modă să folosim uleiuri naturale. Trendul a plecat de la specialiştii în nutriţie şi a fost repede adoptat de vedetele de peste ocean. Nu puţine sunt starurile care au inclus în alimentaţia zilnică uleiurile de cocos şi de măsline
Doar că pe rafturile magazinelor au mai apărut şi uleiurile de in, cânepă, rapiţă şi alune. Cum le folosim şi ce beneficii au, nu putem afla în hipermaket. Aşa că am întrebat nutriţioniştii şi bucătarii când şi cum să le utilizăm.
De departe, cel mai popular pe această listă este uleiul de măsline extravirigin. Este plin de „grăsimi bune" şi, în plus, este foarte folosit şi de vedetele internaţionale. Sting a descoperit uleiul extravirgin de măsline în 1997 atunci când şi-a cumpărat o proprietate de 350 de hectare în Toscana. La scurt timp cântăreţul a hotărât să-l şi producă în propria lui curte. Mai ales că a aflat că face minuni pentru corzile vocale.
Uleiul de măsline este indicat să nu-l ţinem în recipiente transparente. Are nevoie de o sticlă neagră sau de tablă. Asta pentru că lumin îl afectează foarte mult. Îl distruge repede.
Un alt ulei popular în rândul vedetelor este cel de cocos. Angelina Jolie îl amestecă zilnic cu cerealele de la micul dejun. În plus uleiul de cocos mai este folosit în prăjituri în loc de unt pentru că dă o aromă senzaţională.
Grăsimile pe care el le conţine se absorb integral. Este foarte important consumul acestor uleiuri în stare naturală pentru a preveni artrita, arteroscleroza şi colesterolul.
Dacă despre uleiurile de măsline şi de cocos aţi tot auzit, uleiul de alune este încă puţin cunoscut. Dar are multe grăsimi bune şi un punct de încălzire foarte ridicat.
Nu devine nociv, nu elimină toxine decât foarte greu, abia după ce trece de 280 de grade. Nu-l recomand pentru salate, nu-l recomand pentru sosuri. Nu are un gust deloc plăcut. De preferat doar pentru prăjit.
Este important în prevenirea arterosclerozei. Este foarte bogat în vitaminele A şi E, la fel ca şi uleiul de măsline. Ce este important de reţinut - pentru cei care sunt alergici la alune, nu este un ulei indicat
Tot la categoria perfect pentru alimente prăjite se înscrie şi uleiul de rapiţă, bogat în Omega 3.
Poţi să foloseşti la prăjit şi de trei ori uleiul ăla pentru că nu e toxic.
Uleiul de rapiţă nu este recoamndat la folosirea în salate crude. La polul opus se află uleiul făcut din in sau cânepă.
Putem să-l folosim doar la salate. În generale e bun în salatele din frunze, adică iceberg, frunze de spanac, frunze de radichio. Doar atunci se completează perfect. El nu are un gust strălucit, nu e ceva senzaţional. E mai slab ca şi putere decât uleiul de măsline ca gust, ca intensitate. E un pic fad.
Uleiurile de seminţe de in, de cânepă şi de rapiţă sunt bogate în grăsimi bune. Sunt pline de Omega 3, 6 şi 9, acizii graşi esenţiali indispensabili organismului nostru. Au un singur detriment, faptul că au un miros şi un gust specific, ceea ce nu este suportabil de toată lumea.
Indiferent ce fel de ulei alegeţi, este important ca acesta să fie presat la rece, altfel îşi pierde toate proprietăţile benefice.