SPECIAL! Supărarea, plătită cu multă fericire
Cercetătorii americani au lansat o nouă premisă corectă: nu există cuplu în care unul dintre parteneri să nu comită o greşeală. Nimic de comentat, oricine gafează
De Redactia Observator la 02.10.2014, 20:24Cercetătorii americani au lansat o nouă premisă corectă: nu există cuplu în care unul dintre parteneri să nu comită o greşeală. Nimic de comentat, oricine gafează
Orice început de relaţie este presărat cu mult roz. Nimic nu poate tulbura fericirea partenerilor convinşi că vor rămâne împreună până la adânci bătrâneţi. Doar că entuziasmului începutului trece în timp, iar cei doi încep să se analizeze cu mai multă obiectivitate.
Şi nu este exclus ca unul dintre ei, la un moment dat, să comită o greşeală care îl va deranja enorm pe celălalt. Bineînţeles, primul pas ar fi ca partenerul care a gafat să-şi ceară scuze. Insuficient, au decretat cercetătorii americani. Scuzele sunt în regulă, însă - după ce a greşit o dată - "vinovatul" trebuie să facă cinci gesturi frumoase pentru celălalt membru al cuplului. Astfel gafa va fi uitată.
Egalitatea este esenţială, susţin specialiştii români. "Din punctul meu de vedere există un raport pe care l-aş numi, situaţia, dacă îmi permiteţi, poate o glumă dar în esenţă e foarte serios. Situaţia cal şi călăreţ. Calul este cumva persoana care e ombilientă, care se supune, care îl urmează pe celălalt. Iar călăreţul este cel care comandă, care are pintenii uneori. Frumos şi sănătos ar fi ca aceste două poziţii de călăreţ şi de cal să se schimbe între parteneri", spune Diana Miron, psiholog.
Specialiştii mai au un sfat pentru cupluri. "Le dau sfatul să asculte, să îl asculte pe celălalt şi el dau sfatul, deşi psihologii spun că sfatul este groaznic, le dau totuşi sfatul să încapă să se cunoască pe sine şi aşa cum spuneam mai devreme să se ierte, să se accepte. De la acceptare la iertare vin toate şi vin într-o avalanşă de lucruri bune".
În concluzie, cel mai important este să învăţăm să depăşim perioadele grele, nu să le numărăm. Într-o relaţie trebuie să existe încredere şi respect, nu un raport matematic, chiar dacă aceasta este opinia cercetătorilor americani.