Special! Vioara Stradivarius, o comoară bine păzită
Pentru a fi valoroasă, nu trebuie să fie masivă, ci doar unică. Aşa este singura vioară Stradivarius din ţara noastră. Estimată la patru milioane de euro, vioara este acum în custodia muzicianului Alexandru Tomescu
De Redactia Observator la 12.06.2014, 20:39Pentru a fi valoroasă, nu trebuie să fie masivă, ci doar unică. Aşa este singura vioară Stradivarius din ţara noastră. Estimată la patru milioane de euro, vioara este acum în custodia muzicianului Alexandru Tomescu
Fiecare pas este bine calculat. Oricine poate fi un posibil suspect. Nu există pază prea riguroasă. Nu atunci când vorbim de una dintre cele mai mari comori ale României: o vioară Stradivarius.
Este de înţeles de ce. Estimată la patru milioane de euro, vioara este una din cele 10 exemplare care mai funcţionează. Dar nu preţul o face valoroasă, ci unicitatea ei. Cunoscătorii ştiu că din mâna celui mai celebru lutier al lumii au ieşit nu instrumente, ci opere de artă. Iar sunetul. sunetul nu are termen de comparaţie. Este ca un cântec de sirenă pentru oricine îl aude. Te vrăjeşte.
Alexandru Tomescu este cel în custodia căruia se află acum vioara. Iar întreaga ţară a putut să asculte acordurile nelumeşti parcă, ce izvorăsc din minunatul instrument. Alături de pianistul Eduard Kunz, a readus bucuria muzicii clasice.
Până să ajungă la cel care ar putea fi considerat cel mai talentat violonist contemporan, opera de artă a lui Antonio Stradivarius a fost jumătatea unui alt mare muzician: Ion Voicu. A ajuns în România în 1956, după ce Gheorghe Gheorghiu Dej a cumpărat-o din Eleveţia, special pentru maestru. Şi a încântat inimile iubitorilor de muzică timp de jumătate de secol.
Tocmai de aceea vioara este păzită ca un şef de stat. Fie că vorbim de concertele din ţară sau de cele din străinătate.