Specialiştii recomandă românilor să investească în fondurile private de pensie
Dacă vreţi să fiţi siguri de banii de la pensie, economisiţi în fonduri private! Este îndemnul analiştilor, susţinut chiar de ministrul de Finanţe. Sistemul de stat trebuie reformat, spun experţii.
De Redactia Observator la 13.12.2019, 20:52Dacă vreţi să fiţi siguri de banii de la pensie, economisiţi în fonduri private! Este îndemnul analiştilor, susţinut chiar de ministrul de Finanţe. Sistemul de stat trebuie reformat, spun experţii. Pe termen lung nu se ştie cum vor fi susţinute pensiile. Migraţia, dar şi îmbătrânirea populaţiei provoacă deja efecte.
În timp ce o mare parte din populaţia României aptă pentru muncă a migrat în străinătate, în ţară au rămas tot mai mulţi vârstnici. O problemă care ne-ar putea aduce multe probleme pe viitor, avertizează analiştii.
Cristian Păun, analist economic: Dacă migraţia rămâne la nivelele pe care noi le avem în momentul de faţă- avem peste trei milioane de români care sunt afară, u mai rămân în ţară cei care ar trebui să plătească pensiile. O altă problemă cu care greu putem să luptăm este îmbătrânirea populaţiei. În aceste condiţii, în ce măsură ne mai putem baza pe pensia de la stat?
Alexandra Smedoiu, analist financiar: Cine are acum 30 de ani sau mai puţin trebuie să îşi pună foarte serios aceste întrebări. Nu cred că în viitor ne vom putea baza atât de mult pe pensia de la stat
Creşterea contribuţiei la pensia privată, adică la Pilonul 2, ar fi cea mai bună variantă, spun analiştii, susţinuţi chiar de ministrul Finanţelor.
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: Dacă rămânem cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul 1, cu siguranţă nu vom putea plăti pensii în 20 de ani. Dacă vrem să avem un sistem sustenabil, este de preferat ca dominant să fie partea administrată privat şi nu cea care este la stat
În prezent, 25 la sută din salariul unui român înseamnă contribuţia pentru pensie. Din acest procent, doar 3,75 la sută ajunge la pilonul 2 de pensii, adică cel privat. Spre comparaţie, un danez contribuie cu 12% din salariu la acest pilon, iar olandezii cu 8%.
La un salariu mediu net de trei mii de lei, adică 5.163 de lei brut, suma plătită în contul pensiei noastre de angajator este de 1.291 de lei. Pentru ea vom primi la bătrâneţe de la statul român echivalentul unui punct de pensie, adică 1.265 de lei. Din start, atrag atenţia analiştii, pierdem 34 de lei lunar din ceea ce cotizăm în sistemul public de pensii - Pilonul 1.
Acum, o persoană care se pensionează primeşte maximum 60 la sută din cât a contribuit.