Specialiștii ne recomandă să asortăm fiecare fel de mâncare cu un vin potrivit
Sărbătorile de iarnă sunt prilej de răsfăţ culinar. Bucatele sunt însă multe şi grele, petrecerile se ţin lanţ şi de aceea este bine să alegem cu atenţie şi vinurile pe care le consumăm. Sfaturile unui specialist sunt cu atât mai preţioase când trebuie să decidem ce turnăm în pahare la mesele de Sărbători.
De Redactia Observator la 21.12.2016, 14:39Sărbătorile de iarnă sunt prilej de răsfăţ culinar. Bucatele sunt însă multe şi grele, petrecerile se ţin lanţ şi de aceea este bine să alegem cu atenţie şi vinurile pe care le consumăm. Sfaturile unui specialist sunt cu atât mai preţioase când trebuie să decidem ce turnăm în pahare la mesele de Sărbători.
Aperitivul de Crăciun din produse tradiţionale, şoriciul, toba, lebărul, nu trebuie servite singure, ci stropite cu un pic de vin. Mai precis, de un vin demi-sec sau sec.
După o pauză între feluri, timp în care papilele gustative sunt delectate de vinul alb, servit la o temperatura de 12-14 grade, pe masă este aşezat felul principal: sarmale ori friptura şi cârnaţi. E musai să avem grijă ca mâncarea să nu pice greu la stomac. Iar pentru asta un vin roşu, sec, la temperatura camerei, este cel mai potrivit.
Iar la finalul mesei, să nu uităm desertul. Cozonacul sau plăcinta trebuie şi ele însoţite de un vin care să le completeze gustul.
Sărbătorile de iarnă sunt şi prilej de a face daruri. O sticlă de vin de colecţie poate fi deasemenea o alegere inspirată.