O maternitate din Timișoara și spitalul din Deva, în colaps din cauza lipsei de personal provocate de coronavirus
Haos nu este doar în Suceava. La Timişoara, există o criză fără precedent a personalului medical de la Maternitatea Odobescu, după ce 25 de cadre medicale şi paciente s-au infectat cu coronavirus. Iar în Deva, angajaţii blocaţi în spitalul închis au ajuns la capătul puterilor.
De Redactia Observator la 06.04.2020, 22:51- O maternitate din Timișoara și spitalul din Deva, în colaps din cauza lipsei de personal provocate de coronavirus
- Zeci de cadre medicale din cele două instituții s-au infectat cu coronavirus
Haos nu este doar în Suceava. La Timişoara, există o criză fără precedent a personalului medical de la Maternitatea Odobescu, după ce 25 de cadre medicale şi paciente s-au infectat cu coronavirus. Iar în Deva, angajaţii blocaţi în spitalul închis au ajuns la capătul puterilor şi cer ministrului Sănătăţii să intervină. În cea mai mare criză a sistemului medical, patru directori DSP din ţară au fost schimbaţi din funcţii.
Medic ATI Deva: Eu sunt una dintre cei pozitivi, din păcate. Înaintea mea, a fost pozitivă o altă colegă d-a mea. Acum nu știu. Poate de la ea, poate de la pacienți, nu putem să știm.
Din cauza îmbolnăvirilor în lanţ, Spitalul Judeţean din Deva e în carantină. 24 de angajaţi s-au infectat cu coronavirus.
Asistentă medicală, spital Deva: Este groaznic să nu poți să tragi aer, să nu te poți sătura de aer. Exact asta e senzația.
Asistenta care se luptă acum să respire s-a îmbolnăvit după ce a îngrijit un pacient care a fost confirmat ulterior cu noul coronavirus.
Asistentă medicală, spital Deva: Am avut, în noaptea de 23 spre 24, o pacientă arsă care a făcut și un infarct și care consuma alcool și, datorită lipsei de alcool, a făcut sevraj. M-a scuipat, m-a mușcat, ne-a lovit. Ulterior am auzit că a fost diagnosticată cu Covid pozitiv. 100% cu ea am avut tangență o noapte întreagă și, bineînțeles, că am avut mască normală și nu am știut că este Covid pozitivă.
În interior, au fost lăsaţi să intre doar medici şi asistente care să suplinească lipsa personalului.
Medic ATI Deva: Au fost amenințări, au fost presiuni mari să stăm aici, în continuare, 14 zile. Acum aflăm tot din presă că spitalul se va deschide în 11 aprilie. Noi nu am primit oficial nicio hârtie cum că am fi în carantină.
La capătul puterilor, angajaţii spitalului i-au trimis azi o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii prin care îi cer să oprească abzurile din unitatea medicală. Medici şi asistente se plâng că au fost informaţi de conducere că sunt obligați să muncească 14 zile încontinuu, fără timp de odihnă.
Situaţia e gravă şi la Timişoara. După ce 25 de cadre medicale şi paciente de la Maternitatea Odobescu au fost infectate cu noul coronavirus, unitatea a intrat în carantină.
Mai multe mame infectate au fost transferate de aici la Maternitatea Bega, transformată în spital suport pentru pacienţii bolnavi de COVID-19.
Mamă maternitate Timișoara: Tragic. E greu! Sunt departe de copil, nu pot să-l văd. Sunt aici, cred că o să stau cel puţin zece zile şi încă 14 pe izolare şi în timpul ăsta nu am voie să-mi văd copilul.
Unele paciente spun că au fost trimise însă acasă fără să ştie dacă au sau nu coronavirus. Deşi au fost testate, au fost externate înainte ca testele să fie prelucrate.
Mamă maternitate Timișoara: Mi-e foarte greu, nu sunt lângă fată, tocmai ce am născut.
Conducerea Direcției de Sănătate Publică Timiș a fost schimbată tocmai pentru gestionarea defectuoasă a situaţiei de criză de la maternitate.
Purtătorul de cuvânt al DSP susține că "urmare a reevaluării situației, DSP a transmis următoarele recomandări: restrângerea activității, externarea pacienților a căror stare de sănătate e buna, efectuarea unei operațiuni de dezinfecție, organizarea turelor de personal".
În plus, Maternitatea Odobescu a rămas şi fără medic neonatolog. Acesta se numără printre cei infectaţi. Autorităţile promit că vor rezolva situaţia, dar nu se ştie când.