Medicii de la Spitalul din Deva, revoltați că vor fi conduși de militari
După Suceava, şi spitalul din Deva a fost militarizat. Un colonel a preluat comanda unităţii medicale după ce zeci de asistente şi doctori s-au îmbolnăvit. Ministrul Sănătăţii a vizitat astăzi spitalul- focar şi le-a reproşat cadrelor medicale că nu respectă procedurile. La rândul lor, medicii sunt revoltaţi că vor fi conduşi de armată.
De Redactia Observator la 08.04.2020, 20:18După Suceava, şi spitalul din Deva a fost militarizat. Un colonel a preluat comanda unităţii medicale după ce zeci de asistente şi doctori s-au îmbolnăvit. Ministrul Sănătăţii a vizitat astăzi spitalul-focar şi le-a reproşat cadrelor medicale că nu respectă procedurile. La rândul lor, medicii sunt revoltaţi că vor fi conduşi de armată.
Pentru ca Deva să nu devină a doua Suceava, spitalul a fost astăzi militarizat. Au fost aduşi la conducere 6 medici militari din Galaţi. Şi asta după ce 27 de cadre medicale s-au îmbolnăvit la locul de muncă.
NELU TĂTARU, ministrul Sănătăţii - La Spitalul din Deva nu există în acest moment circuite, iar dacă există, ce există nu sunt respectate. Avem de făcut o muncă care trebuie să înceapă cu personalul medical.
Urmează ca tot personalul medical din spital să fie testat, iar angajaţii care vor ieşi negativ, vor veni în continuare la muncă. După orele de program însă, medicii şi asistentele nu vor putea merge acasă, ci vor fi cazaţi la câteva hoteluri din apropiere.
Printre medicii care s-au îmbolnăvit este şi un internist care a luat virusul de la un pacient în sevraj care l-a scuipat. Doctoriţa contestă măsurile şi cere ministrului să scoată unitatea medicală de pe lista spitalelor COVID-19.
Bianca Glodeanu, vicepreşedinte Sindicatul Medicorum Honorem - Aș vrea doar să spun că nu era nevoie să aducă o armată întreagă. Am fost doar o mână de doctori care am îndrăznit să spună adevărul. Eu mi-am apărat viața mea, a familiei mele și a pacienților împotriva unor autorități ale statului total nepregătite și neinteresate de ani de zile de politici de sănătate publică.
Virusul i-a prins în iureșul jocurilor lor obișnuite politice.
NELU TĂTARU, ministrul Sănătăţii - Recomandarea mea a fost să nu se interneze altfel de pacienţi. Este un unitate UPU care funcţionează. Va investiga, va diagnostica şi va dirija către spitale non-covid patologii non-covid.
Schimbările din spitalul de la Deva vin într-o perioadă foarte dificilă pentru cadrele medicale. Liderul sindical al asistentelor din unitate este în carantină în secţia de terapie intensivă de 8 zile. La fel şi mulţi dintre colegii ei.
Sorina Soare, lider sindical asistente SJU Deva - Dacă decizia asta s-a luat după toată perioada asta de incertitudini, sau cum să le numesc, de când a început carantină, este una pe care DSP-ul a recomandat-o. Din punct de vedere uman, cum să spun, prin prisma despărțirii de familie, adică ne-a luat pe toți prin surprindere această decizie. Dar noi în primul rând suntem cadre medicale și trebuie să fim în ajutorul celor bolnavi care sunt aici, pe patul de spital.