Statui din București făcute din aliaje ieftine, dar plătite cu bani grei
În România, se fură chiar şi din statui. Au apărut controverse uriaşe cu privire la mai multe opere de artă din Bucureşti. Primăria Capitalei cere anchete.
De Redactia Observator la 21.04.2018, 22:29În România, se fură chiar şi din statui. Au apărut controverse uriaşe cu privire la mai multe opere de artă din Bucureşti, iar Primăria Capitalei cere anchete. Mai multe lucrări de artă vor fi investigate. Asta după ce Administraţia Monumentelor a descoperit că statuile nu ar fi din bronz, aşa cum scrie în documente, ci din alamă. O tinichea pentru care s-au plătit multe milioane de lei. În centru, se află o operă de artă care a provocat valuri de ironii în ultimii ani.
Doar cinci ani şi jumătate a stat Împăratul Traian cu lupoaica în braţe pe treptele Muzeului Naţional de Istorie. S-au spus însă multe poveşti - de cum a apărut statuia, bucureştenii şi turiştii au lansat un adevărat regal de ironii. Nuditatea în artă a fost o problemă intens dezbătută.
Anul trecut, s-a născut încă o controversă. Lupoaica a rămas fără coadă.
Nu ar fi fost vandalismul de vină, ci rugina. Aşa că opera de artă a fost retrasă şi dusă la analiză şi restaurare. Unde povestea a continuat. S-a descoperit că statuia nu ar fi fost lucrată din bronz, ci din alamă, un aliaj mult mai ieftin, dar plătit cu bani grei.
”Am trimis corpul de control al Primarului General. Au analizat contractele şi s-a primit recomandarea ca toate statuile din Capitală să fie verificate, expertizate şi au fost descoperite aceleaşi nereguli: că nu era bronz, ci alama”, spune Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea.
12 milioane de lei au avut la dispoziţie cei care au condus Primăria Capitalei în trecut pe statui care se află acum în centrul investigaţiilor.
Pentru "Căruţa cu paiaţe", monument amplasat în faţa Teatrului Naţional Bucureşti - s-a cheltuit o avere. Mult au costat şi "Vioara Spartă", dar şi statuia lui Alexandru Ioan Cuza.
- „Căruța cu paiațe" - 1.220.000 lei
- „Vioara spartă" - 2.900.000 lei
- „Împăratul Traian" - 246.000 lei
- „Alexandru Ioan Cuza" - 3.880.000 de lei