Statul îi cheamă pe ţărani la analize gratuite pentru porcii din congelator
De teama reizbucnirii epidemiei de pestă porcină, statul îi cheamă pe ţărani la analize gratuite cu porcul din frigider. Doar că animalele au ajuns deja friptură. Într-un sat din Brăila, oamenii spun că măsura autorităţilor vine prea târziu.
De Redactia Observator la 08.10.2018, 20:09De teama reizbucnirii epidemiei de pestă porcină, statul îi cheamă pe ţărani la analize gratuite cu porcul din frigider. Doar că animalele au ajuns deja friptură. Într-un sat din Brăila, oamenii spun că măsura autorităţilor vine prea târziu. România a ajuns pe primul loc în Europa la numărul de focare, iar autorităţile încă se gândesc la o măsură mai dură. Confiscarea maşinilor care transportă animale fără acte şi împrăştie boala.
Pentru unii săteni din Valea Cânepii, judeţul Brăila, anunţul ministrului Agriculturii vine prea târziu. De frica pestei, oamenii şi-au tăiat porcii din coteţ şi nu mai au ce duce la analize.
Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro: Ce masura poate fi asta dupa ce omul si-a sacrificat animalul, sa merg in congelator sa-l rog frumos sa-mi dea obucata de carne sa vad daca exista virus? Si cealalta consumata ce se intampla cu ea?
Autorităţile au luat această decizie de teamă ca, de Crăciun, când oamenii vor scoate porcul din congelator, să nu reizbucnească epidemia de pestă. În trei luni, România a "reuşit" să ajungă pe primul loc în Europa, cu cele mai multe focare de virus. Peste 900 dintr-un total de 1200.
Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro: Probabil ca o se ne mentinem si titlul asta de glorie ca tara cu cele mai multe focare de pesta porcina africana.
Lipsa unei strategii naţionale şi haosul din ţară nu fac altceva decât să agraveze situaţia.
Cătălin Ene, fermier: Un site de vanzari diverse care daca intri pe el poti gasi animale care se vand in orice conditii. În opinia mea, sunt total ilegale.
Mary Pană, reprezentantul Federaţiei ACEBOP: Sunt targuri neautorizate care inca functioneaza sau se vand animale langa in Calarasi si Ialomita. Ialomita, va atrag atentia, ca e pe locul 2 ca numar de focare, dupa Tulcea!
Porcii bolnavi transportaţi în portbagaje au răspândit virusul pestei de la un judeţ la altul. În ultimul ceas, autorităţile se gândesc la o măsură radicală.
Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor: Confiscarea animalului daca este viu sau sacrificat si daca nu are acte de provenienta. Plus ca nu are voie sa-l mute, sa fie foarte clar, si se va confisca si autovehiculul.
Ţările vecine care au gestionat mai bine decât România problema pestei porcine au schimbat legi şi au impus sancţiuni dure. În Polonia, de exemplu, un şofer care transportă, fără acte, animale bolnave riscă o amendă de 12 mii de euro şi închisoarea.
Krzysztof Jazdzewski, director ASV Polonia: În România, confiscarea maşinii e deocamdată doar o propunere ce ar putea să fie dezbătută în Guvern. Până atunci, rămânem cu focare nestinse în 13 judeţe. Iar la Crăciun, vom cumpăra carne de porc din Spania sau Danemarca. Până la sfârşitul anului, Romania va pierde un sfert din cantitatea de carne de porc pe care o producea în mod normal şi pe care o livra, în mare parte, pe piaţa internă.
Când găsim astfel de oameni poliţia şi procurorul trimit cazul direct în instanţă.