Stejari seculari din Pădurea Bârnova, puşi la pământ cu drujbele
După ce s-au tăiat teii din Copou, acum se taie şi pădurile, chiar în judeţul natal al ministrului interimar al mediului. Stejari seculari din Pădurea Bârnova, zonă protejată, sunt puşi la pământ cu drujbele.
De Redactia Observator la 21.02.2020, 15:01- Biologii şi ecologiştii se tem că animalele vor avea de suferit.
- Reprezentanţii Direcţiei Silvice Iaşi spun că defrişările sunt legale.
După ce s-au tăiat teii din Copou, acum se taie şi pădurile, chiar în judeţul natal al ministrului interimar al mediului. Stejari seculari din Pădurea Bârnova, zonă protejată, sunt puşi la pământ cu drujbele.
Biologii şi ecologiştii se tem că animalele vor avea de suferit, pentru că habitatul lor natural este distrus. Între timp, reprezentanţii Direcţiei Silvice Iaşi spun că defrişările sunt legale.
Rând pe rând, arborii seculari din pădurea Bârnova, zona protejată prin lege, încep să dispară. Tăiaţi fără milă cu drujbe sau toporul, copacii sunt căraţi apoi cu camioanele.
Mihai Diac, ecologist: Arborele ăla de acolo a fost arbore de vreo 250 de ani. A avut vreo 250 de ani, diametrul la sol este de 2 metri. Pentru un bilolog însă abia acum arborele începe să aibă valoare foarte mare.
Localnicii văd zilnic cum copacii le dispar, dar spun că nu au ce să facă. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Iaşi susţin că tăierile sunt perfect legale.
Gabriel Doncean, director Directia Silvica Iasi: Este regenerare naturală. În momentul în care nu tăiem arboretul matern există posibilitatea ca sămânţişul respectiv să moară.
Pădurea Bârnova a fost declarată arie de protecţie specială. Acum, din cauza tăierilor, biologii se tem că speciile de vieţuitoare vor avea de suferit pe termen lung.
Conf dr Carmen Gache, biolog, Univesitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi: Nu putem vorbi despre regenerare in astfel de termeni, mai ales într-un sit natura 2000, care are un anumit statut şi unde măsurile de management trebuie implementate, în aşa fel încât să nu fie afectatea sub nicio formă condiţiile de viaţă necesare pentru speciile de păsări.
Şase mii de oameni au semnat o petiţie prin care cer oprirea tăierilor din pădurea Bârnova. Situaţia a ajuns şi la urechile ministrului interimar al Mediului, care este ieşean.
Costel Alexe, ministrul interimar Ministerul Mediului si Padurilor: Vom face o dezbatere publică cu reperezentanţii Directiei Silvice Iaşi, reperezentanţii Ministerului şi ai Romsilva pentru a găsi cele mai bune soluţii, pentru pădurile din oraşul nostru.
Deşi promisiunea a fost făcută săptămâna trecută, ministrul nu a avut încă discuţii cu şefii de la Iaşi.