Străini întâmpinați de gropi și gunoaie, la ieșirea din Vama Giurgiu
Drumuri pline de gropi îi întâmpină pe străinii care ajung la noi. O imagine dezolantă găsesc chiar la trecerea frontierei dintre România şi Bulgaria. Un comisar european a vizitat zona şi ne avertizează că, fără drumuri, nu putem fi, cu adevărat, parte din Europa.
De Redactia Observator la 27.03.2019, 21:43Drumuri pline de gropi îi întâmpină pe străinii care ajung la noi. O imagine dezolantă găsesc chiar la trecerea frontierei dintre România şi Bulgaria. Un comisar european a vizitat zona şi ne avertizează că, fără drumuri, nu putem fi, cu adevărat, parte din Europa. După ani în care nu s-a făcut nimic, ministrul Transporturilor spune că lucrările ar putea începe culmea, chiat în sezon estival.
Suntem în Vama Ruse, la graniţa dintre Bulgaria şi România. Pe aici intră majoritatea turiştilor străini care vor să viziteze ţara noastră.
Prima imagine pentru cei care vin în România pe la Ruse este dezolantă. Poarta spre o ţară europeană cu pretenţii, pare, mai degrabă, o cărare de ţară, cu petice de asfalt, pe ici, pe colo, şi plină de gunoaie şi gropi.
De cum trecem Drumul Prieteniei, intrăm pe un drum deloc prietenos, unde şoferii merg pe contrasens, căci pe sensul lor e imposibil şi până şi şoferii de TIR-uri se deplasează cu viteză minimă.
Intrarea în țară, ca o cărare de la sat
La fiecare crater din asfalt, autotrenurile par că se dezmembrează iar marfa sutelor de transportatori care trec zilnic pe acolo se clatină dintr-un colţ în altul, al cabinelor. În urma lor, rămâne praful, înghiţit tot de localnici.
Greci, turci, dar şi bulgari vin pe acest drum, să facă afaceri la noi ori să ne vadă ţara. Pentru unii, drumul duce deseori mai întâi spre service.
În aceeaşi zi în care şoferii îşi strigă disperarea, un comisar european pe probleme de transport este invitat de minisitrul român Răzvan Cuc să lansez pe Dunăre o navă de semnalizare. Norocul comisarului că a venit de la Strasbourg cu avionul.
Ştiţi foarte bine care e procedura. Facem o lege în Parlament, cineva care contestă. Terminăm cu toţi contestatarii. Vom semna contractul de proiectarea şi execuţie la jumătatea lunii aprilie - Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor
România poate mai mult
Oficialul european i-a atras atenţia ministrului că România merită, poate şi trebuie să facă mai mult.
Dacă vreţi să fiţi cu adevărat parte din structura Europeană , infrastructura este extrem de importantă în acest moment! S-au folosit doar 15% , ceea ce este în acest moment, cea mai mică performanţă. Aveţi ocazia să vă îmbunătăţiţi performanţa. Aşa că vă doresc succes - Violeta Bulc, comisar european pentru Transport
România este printre ultimele tari din Uniunea Europeana la capitolul infrastructură rutieră.