Studenţii din Suceava au inventat berea din făină de ghinde sau iaurtul cu seminţe de cânepă
Zeci de studenţi din Suceava aduc un suflu proaspăt în industria alimentară. Ei s-au "războit" în reţete inovative şi arome îmbietoare. A fost, de fapt, o competiţie care le-a testat cunoştinţele acumulate la cursuri. Creativitatea nu a avut limite, iar produsele au fost gustoase şi sănătoase.
De Redactia Observator la 07.04.2019, 18:23- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Zeci de studenţi din Suceava aduc un suflu proaspăt în industria alimentară. Ei s-au ''războit'' în reţete inovative şi arome îmbietoare. A fost, de fapt, o competiţie care le-a testat cunoştinţele acumulate la cursuri. Creativitatea nu a avut limite, iar produsele nu au fost doar gustoase, ci şi sănătoase. Vă dăm doar câteva exemple: bere fără gluten şi îngheţată fără coloranţi artificiali.
A fost momentul perfect pentru studenţii la inginerie alimentară să pună în practică ce au învăţat la facultate. Fiecare echipă a creat un produs care nu se găseşte în magazine.
Unul dintre concurenţi spune că "am venit cu îngheţată făcută din măr copt, scorţişoara, fructoză şi pectină. Am folosit produse naturale şi nu este destinată stocării în hipermarket, ci servirii la restaurant".
La fel de gustos este şi iaurtul cu proteine.
Concurentul respectiv spune că "este un iaurt cu sfeclă şi seminţe de cânepă. Partea inovativă este proteina din cânepă. Are un efect antioxidant, stimulator deoarece este un produs fermentativ".
Berea Moeko, berea din făină de ghinde
Nu au lipsit nici băuturile inovative, cum ar fi berea din făină de ghinde.
Unul dintre concurenţi a prezentat "Berea Moeko. O bere slab alcoolică, nedistilată, obţinută cu ajutorul drojdiei de bere prin fermentare. Are un gust dulce-amărui, fructat, cu nuanţe de nuci verzi".
Toate reţetele sunt originale. Concurenţii au exclus glutenul şi au mizat numai pe ingrediente sănătoase.
Camelia Arghire, expert industrie alimentară: Sunt produse care nu conţin alergeni, nu conţin organisme modificate genetic, produse care au valoare nutriţională îmbogăţită prin nutrienţii pe care îi aduc
Producătorii au pus ochii pe invenţiile studenţilor
Produsele au fost create cu scopul de a fi comercializate.
Mircea Oroian, decan Facultatea de Inginerie Alimentară Suceava: Sperăm ca aceste produse să devină realitate. Multe produse se încadrează în trendul internaţional. Poate unele dintre ele par fantastice, dar pot deveni realitate
Mihai Demian, prorector USV Suceava: Ceea ce dorim să promovăm cu acest eveniment este creativitatea studenţilor, tranziţia de la idee la produs
Mai multe firme din industria alimentară au venit deja cu oferte.
Alexandra Bajureanu, reprezentant producător băuturi alcoolice: Fiind în industrie, suntem interesaţi să descoperim inovaţiile pe care le fac studenţii. Dorim să le oferim o ofertă concretă, şi anume internship-ul pe care îl vom desfăşura în această vară
Concursul FIA Food Fest 2019 este la prima ediţie şi îşi propune să îi pregătească pe studenţi pentru viitoarea meserie.