Tot mai mulţi studenţi veniţi din toate colţurile ţării aleg să se stabilească în Cluj (Video)
În Cluj-Napoca sunt peste 55 de mii de studenţi, veniţi din toate colţurile ţării. Şi nu este un secret faptul că după terminarea facultăţii, cei mai mulţi aleg să rămână acolo, să muncească şi chiar să-şi întemeieze o familie.
De Redactia Observator la 21.06.2019, 17:06În Cluj-Napoca sunt peste 55 de mii de studenţi, veniţi din toate colţurile ţării. Şi nu este un secret faptul că după terminarea facultăţii, cei mai mulţi aleg să rămână acolo, să muncească şi chiar să-şi întemeieze o familie.
În aceste condiţii, este normal ca anumite zone să se depopuleze şi - automat - să se confrunte cu o criză a forţei de muncă. Iar acela este momentul în care e absolut necesar să fie organizat un târg de joburi. Nu oriunde.
Exact la Cluj-Napoca, acolo unde angajatorii speră să găsească destui tineri dispuşi să se mute şi să lucreze în Bihor, Covasna, Harghita şi Satu Mare.
Angajatorii şi-au prezentat ofertele de muncă din 21 de domenii, de la medici, până la contabili sau manageri.
Borboly Csaba, Preşedinte Cons Jud Harghita: Putem să le oferim un salariu atractiv, cel puţin la nivelul judeţului Harghita, pentru începător cel puţin 3500 de lei, în mână, deci net.
Ofertanţii spun că, din zece locuri de muncă scoase în concurs, cinci întotdeauna sunt dedicate proaspeţilor absolvenţi. Mulţi dintre tineri sunt dispuşi să se întoarcă acasă, dacă şi oportunitatea le surâde.
Reporter: Cu ce te-ar putea convinge un angajator să te întorci acasă?
Tânără: Cu bani. Cu bani mulţi, cu colegi.
În Covasna se caută angajaţi în PR, la Departamentul de Resurse Umane sau Asistent Manager la o firmă de utilaje agricole.
Ors Porkolab din Târgu Secuiesc, Covasna, director marketing: Avem zece puncte de lucru în toată ţara, sediul este în Târgu Secuiesc, suntem o firmă mare, cu un potenţial mare, le oferim condiţii foarte bune, le oferim la fle salarii competitive.
Gabriela este din Satu Mare şi a terminat Facultatea de Construcţii în Cluj-Napoca. Îşi caută un job în domeniu, ca proiectant.
Reporter: Cu ce ar reuşi să te convingă un angajator să te întorci în judeţ ca angajat al lui?
Gabriela Kovacs: Nu ştiu, să fie aproape, în primul rând, apoi este important să găsesc în domeniu ceva.
Fiecare reprezentant al locurilor de muncă ştie cum să-şi atragă posibilii angajaţi.
Martina Ujlaki: Avem o atmosferă super, Un mediu tânăr, dinamic, dimineaţa începem cu o glumă bună la cafea, după care ziua ne-o petrecem în birou ca o familie.
Tânăr: Nu de angajator e problema, de oraş în sine. În Cluj, nu ştiu, văd mai multe oportunităţi, îmi place mai mult oraşul în sine.
Specialiştii spun că anual în Cluj se stabilesc 10.000 de oameni şi pleacă doar 1.900. În Bucureşti din cei aproape 35.000 de studenţi care vin anual, aproape jumătate pleacă apoi spre alte localităţi.