Sucurile, suprataxate cu un leu pe litru. Producătorii ameninţă cu disponibilizări
Sucurile dulci ne vor lăsa un gust amar curând. Mai exact, toate băuturile răcoritoare, acidulate sau nu, vor fi suprataxate. Ideea aparţine Ministerului Sănătăţii, care speră să reducă astfel consumul, în condiţiile în care ne aflăm pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.
De Redactia Observator la 01.08.2019, 20:43Sucurile dulci ne vor lăsa un gust amar curând. Mai exact, toate băuturile răcoritoare, acidulate sau nu, vor fi suprataxate. Ideea aparţine Ministerului Sănătăţii, care speră să reducă astfel consumul, în condiţiile în care ne aflăm pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Noua taxă va fi promovată prin Ordonanţă de Urgenţă, săptămâna viitoare. După ce va intra în vigoare, răcoritoarele vor costa cu aproape un leu mai mult, pe litru.
Şase din 10 români au probleme cu greutatea. Suntem pe locul 3 în Europa la obezitate infantilă, iar cheltuielile cu bolnavii de diabet s-au dublat faţă de acum cinci ani. Sunt cifre îngrijorătoare, care arată că românilor nu le pas ce consumă. Soluţia, speră autorităţile, stă în scumpirea alimentelor nesănătoase. Primul pas - suprataxarea băuturilor răcoritoare.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de sucuri, conform unui raport al OMS. Luni va fi promovată Ordonanţa în Guvern, de către Ministerul Finanţelor, şi va intra în vigoare
O astfel de suprataxă există deja în multe dintre ţările din Uniunea Europeană şi nu numai. În Norvegia şi Ungaria, de exemplu, producătorii plătesc în plus şi pentru ciocolată sau îngheţată.
La noi, măsura va fi aplicată după modelul Marii Britanii şi va taxa toate băuturile răcoritoare al căror adaos de zaharuri depăşeşte 5 grame pe suta de mililitri. Valoarea taxei va fi de 0,8 lei pe litru, pentru sucurile care au conţinut de zaharuri între 5 şi 8 grame şi de 1 leu pe litru, în cazul celor care depăşesc 8 grame într-o sută de mililitri de produs.
Cel puţin trei tipuri de sucuri vor fi suprataxate. Vorbim despre cele acidulate, dar şi despre băuturile pe care le considerăm naturale, făcute din concentrat sau cu piure de fructe. Scapă de taxă răcoritoarele cu adaos de zaharuri artificiale, cele light şi ceaiurile reci.
Într-o sticlă de jumătate de litru sunt, în medie, 50 de grame de zahăr. Adică cinci linguriţe. Românii recunosc, însă, că nu se uită aproape niciodată pe etichetă şi că se ghidează după gust.
În Noua Zeelandă, o măsură similară a redus consumul de băuturi răcoritoare cu 10 procente şi a schimbat comportamentul de consum al oamenilor, care au început să mânânce mai sănătos.
Tocmai de aceea, ideea Ministerului Sănătăţii este încurajată de medici, care atrag atenţia că zahărul din sucuri este cu atât mai periculos cu cât reprezintă calorii goale, care nu ţin de foame.
Simona Carniciu, medic boli de nutriţie şi diabet: Riscul cardiovascular sau de diabet zaharat este foarte mare. Excesul de zahăr poate să crească riscul de carii sau de osteoporoză
Deocamdată, producătorii de băuturi răcoritoare contestă decizia Guvernului şi spun că este discriminatorie. Mai mult, suprataxa le-ar scădea profitul cu peste 30 de milioane de euro şi ar conduce la disponibilizări de mii de angajaţi.
Constantin Bratu, reprezentant ANBR: Preţul mediu de vânzare, conform surselor din piaţă, este de aproximativ 2,3 lei. La acel un leu sau 0,8 lei, orice finanţist sau economist vă va spune că trebuie să aplicaţi TVA-ul, orice comerciant va adăuga şi un adaos comercial în plus şi de la acel 2,3 lei probabil că se va duce către 3,5 lei
Statul va avea, însă, de câştigat. Un român consumă, în medie, 80 de litri de suc pe an, ceea ce înseamnă că, doar anul acesta, măsura ar trebui să aducă la buget 320 de milioane de lei.