Suntem campionii Europei când vine vorba despre rezistenţa la antibiotice
Le consumăm aproape pentru orice afecţiune ăn timp ce, în faţa infecţiilor, medicii nu mai au arme cu care să lupte.
De Redactia Observator la 21.11.2017, 08:56Le consumăm aproape pentru orice afecţiune ăn timp ce, în faţa infecţiilor, medicii nu mai au arme cu care să lupte. Pentru că antibioticele luate în exces îşi pierd efectul, în timp. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere măsuri urgente pentru stoparea fenomenului.
Ultimele cifre publicate de specialişti sunt de-a dreptul dramatice. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rezistenţa la antibiotice, în cazul a trei dintre cele mai puternice infecţii.
Gabriel Popescu, medic primar boli infecţioase: "În general ne situăm pe locuri nedorite fruntaşe ca şi nivel al rezistenţei pe datele pe care le avem la dispoziţie."
România a ajuns aşa după consumul exagerat de antibiotice, cele mai multe luate fără recomandarea medicului.
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei-Balş": "Ştim cu toţii că majoritatea infecţiilor de sezon, din sezonul rece sunt virale, deci n-au nicio treabă cu antibioticele. Cu ce le tratăm noi în mod obişnuit? Cu antibiotice. Total greşit, de altfel."
În timp, românii au dezvoltat o rezistenţă la antibioticele cu cea mai largă acoperire. Medicii s-au trezit astfel că nu mai au leac pentru infecţii care, în scurt timp, omoară.
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei-Balş": "În momentul în care dezvoltă o infecţie pe bune cu un germene care este rezistent, ajunge la doctor, doctorul pierde cam 72 de ore să identifice germenul şi să-i găsească nivelul de sensibilitate, timp în care germenul respectiv poate să facă ravagii în organism."
Lipsa măsurilor concrete, din partea autorităţilor, a dus la această situaţie. Cea mai gravă greşeală este neraportarea pacienţilor infectaţi în spitale.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor: "Aflăm că este vorba de o infecţie intraspitalicească pentru că pacienţii sunt trimişi să cumpere anumite antibiotice de la farmacie pe propriii bani."
România se află acum pe locul 4 în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, însă a crescut administrarea antibioticelor de rezervă, adică a celor folosite de medici ca ultimă soluţie.