Lovitură dură pentru piaţa muncii. Sute de mii de locuri de muncă vor dispărea în următorii ani
Lovitură dură pentru piaţa muncii! Sute de mii de locuri de muncă vor dispărea în următorii ani, ca urmare a evoluţiei tehnologiei, dar şi a migraţiei angajaţilor spre alte sectoare faţă cele cheie, cum ar fi agricultura sau construcţiile.
De Redactia Observator la 20.08.2018, 22:30Lovitură dură pentru piaţa muncii. Sute de mii de locuri de muncă vor dispărea în următorii ani, ca urmare a evoluţiei tehnologiei, dar şi a migraţiei angajaţilor spre alte sectoare faţă cele cheie, cum ar fi agricultura sau construcţiile.
Deja patronii duc o luptă aprigă ca să atragă angajaţi în aceste domenii. Cât de dificil este? Am aflat şi noi, cu ajutorul unui experiment.
Pentru că patronilor le este tot mai greu să facă rost de forţă de muncă am decis să facem propriul experiment. Pentru o zi vom intra în pielea unui angajator şi vom merge în judeţul Ilfov pentru a căuta oameni potriviţi pentru un job în construcţii. Haideţi să vedem ce găsim şi ce pretenţii au oamenii.
Căutăm muncitori necalificaţi care să lucreze pe un şantier de construcţii din Capitală. Pentru început, oferim un salariu de 2.000 de lei în mână şi transport inclus. Prima oprire: Schitu, o comună formată din patru sate, aflată la circa 40 de kilometri de Bucureşti. Încercăm o primă negociere, după lungi căutări.
Ne resemnăm şi continuăm căutarea.
Satul e mare, dar gol. Din aproape 2.000 de locuitori, cât are comuna Schitu, aflăm că aproape 1.000 sunt doar pensionari. Cu greu, întâlnim doi tineri care par că s-ar potrivi cerinţelor. Iar dacă la început par tentaţi de oferta noastră, ulterior cad pe gânduri.
Experimentul demonstrează cât de greu se găsesc angajaţii chiar şi în aceste localităţi slab dezvoltate. Unii fie aleg calea străinătăţii, fie aleg să rămână lângă casă, pe salariul minim.
Cele mai recente date arată că în domeniul serviciilor, în administraţia publică şi în sănătate sunt cele mai multe locuri de muncă vacante, la nivel naţional. Piaţa muncii este lovită de mari ameninţări. Vom pierde sute de mii de angajaţi în următorii ani, în domenii-cheie!
Peste 600 de mii în agricultură şi în jur de 200 de mii în construcţii. Vom câştiga, în schimb, în domenii precum IT-ul sau serviciile de distribuţie.
Situaţia devine dramatică, spun specialiştii.
Ciprian Necula, sociolog: "Atât timp cât tehnologizarea ia locul angajatului, robotul, maşina şi ai nevoie de un singur om să apese două butoane, cu siguranţă se vor pierde locuri de muncă."
În plus, România se luptă şi cu un număr de peste 200 de mii de asistaţi social şi 300 de mii de şomeri, arată cele mai recente date.
Sectoarele care vor pierde cei mai mulţi angajaţi până în 2030
- agricultura: 626.000 de locuri de muncă
- construcţiile: 200.000 de locuri de muncă
Sectoarele care vor câştiga cei mai mulţi angajaţi până în 2030
-serviciile de arhitectură, IT, activităţi vocaţionale: 270.000 de locuri de muncă
-servicii de distribuţie: 237.000 de locuri de muncă