Sute de persoane cu dizabilități și îngrijitorii lor au protestat în mai multe orașe din țară
Sute de oameni au ieşit astăzi în stradă să protesteze faţă de decizia Guvernului de a transfera în sarcina primăriilor plata integrală a indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap! Au făcut asta persoane cu dizabilităţi, rude şi asistenţi personali din mai multe oraşe ale ţării.
De Redactia Observator la 08.02.2019, 16:42- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Sute de oameni au ieşit astăzi în stradă să protesteze faţă de decizia Guvernului de a transfera în sarcina primăriilor plata integrală a indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap! Au făcut asta persoane cu dizabilităţi, rude şi asistenţi personali din mai multe oraşe ale ţării. Pentru că nu mai apar în bugetul statului pe acest an, oamenii se tem că autorităţile locale nu vor avea banii necesari pentru tratamentele lor costisitoare.
Pe propriile picioare, în căruţ cu rotile sau sprijiniţi de cadru. Sunt aproape 40 de oameni care au ieşit în centrul Clujului, fiecare cu o dramă neştiută. Căreia i se adaugă acum o alta: primăriile nu vor avea din ce să le plătească sumele lunare necesare pentru tratament şi terapie.
Protestatară: Eu sunt o mamă a unui copil cu dizabilitate, am noroc de o familie care mă ajută şi mă sprijină dar să stiţi că 50 la sută din aceşti copii sunt îngrijiţi de o familiile cu un singur membru
Asta înseamnă şi un singur venit. Femeia este mama unui copil în vârstă de 19 ani, ţintuit în scaunul cu rotile. De când l-a născut nu a mai putut lucra. 24 de ore din 24 trebuie să aibă grijă de băiatul ei. Acum se bazează doar pe salariul soţului.
Dorim să fim mai vizibili, dorim să se respecte legea, în primul rând. Statul să aibă mai mult respect pentru persoanele cu dizabilităţi
Sumele de care au nevoie lunar cei cu nevoi speciale pot depăşi trei mii de lei. Ajutorul primit de la stat este de aproape 1300 de lei, bani lăsaţi acum, potrivit Ministerului Finanţelor, în seama autorităţilor locale. Şi la Deva oamenii au tras un semnal de alarmă.
La Constanţa, oamenii au strigat că vor ca plata indemnizaţiilor să se facă în continuare de la bugetul central.
Observăm că se doreşte zero din partea consiliului judeţean şi sută la sută din cadrul comunităţilor locale, dacă până acum cu 10 la sută am întâmpinat mari probleme, vă închipuiţi cu acest zero la sută vor avea aceleaşi rele tratamente - Ioan Ovidiu, avocat
Mitinguri au avut loc şi în alte 23 de judeţe. Oamenii spun că dacă situaţia nu se va schimba, ar putea declanşa un protest la nivel naţional, pe care îl vor organiza în Capitală.