Vechile tabere şcolare au ajuns în ruină Una dintre ele este cea de la Brădăţel, în Retezat (Video)
În timp ce majoritatea părinţilor nu ştiu cum să mai ocupe timpul copiilor în vacanţa mare, vechile tabere şcolare stau în paragină! Este şi cazul celei de la Brădăţel, din Masivul Retezat.
De Redactia Observator la 21.06.2019, 16:49În timp ce majoritatea părinţilor nu ştiu cum să mai ocupe timpul copiilor în vacanţa mare, vechile tabere şcolare stau în paragină! Este şi cazul celei de la Brădăţel, din Masivul Retezat. Dacă în urmă cu 30 de ani acolo mergeau elevi din toată ţara, acum clădirile au ajuns nişte ruine şi nu mai atrag nici măcar curioşii.
Tabăra Brădăţel din masivul Retezat a fost amenajată în anii 80, în câteva clădiri care i-au găzduit pe constructorii barajului şi hidrocentralei de pe Râul Mare. Sute de copii din toată ţara petreceau atunci, la munte, zile frumoase de vacanţă.
De 14 ani, tabăra nu a mai primit însă autorizaţie de funcţionare. Ar fi trebuit să fie dărâmată şi construită una nouă...dar, din păcate, a rămas aşa.
Lorincz Szell, director DTS Hunedoara: Dupa 20 de ani ea trebuia desfiinţată, motiv pentru care in 2005 am închis tabara şi până în momentul ăsta nu s-a primit autorizaţia pentru demolarea ei.
Peisajul în zonă este minunat, iar de aici se pot organiza excursii în Ţara Haţegului sau drumeţii pe munte. Reprezentanţii direcţiei pentru tineret şi sport Hunedoara spun că ar dori să construiască o tabară moderna acolo, dar nu este atât de simplu.
Procedura este foarte complicată şi, până acum, nimeni nu a făcut un proiect detaliat în acest sens.
Lorincz Szell, director DTS Hunedoara: Dacă există o dorinţă din partea tineretului i sportului prin tragerea unei noi tabere, cred că s-ar putea face o tabără nouă.
Nici Primăria nu poate investi aici, pentru că tabăra nu aparţie autorităţii locale. În tot acest timp, îndrăgostiţii de munte regretă că elevii nu pot veni aici să petreacă timp în natură.
Dan Marcu, alpinist: Văd clădirile într-o stare avansată de degradare, îmi pare rău, foarte rău. Încercăm să ţinem steagul sus, ne-au ajutat foarte mult, dar situaţia nu e prea roz cu taberele astea care în trecut funcţionau la capacitate.
Regretă şi părinţii sau bunicii care trebuie să găsească acum activităţi de vacanţă pentru copii, dar şi-ar fi dorit să îi vadă bucurându-se de natură şi de aerul curat de munte.
Tabăra Brădăţel este acum o ruină, clădirile stau să se dărâme, iar în zonă nu mai calcă decât hoţii. Dar nu este singurul loc aflat în această situaţie. La fel se întâmplă şi cu multe alte foste tabere şcolare din toată ţara.