Un tânăr a dat 4.000 de euro pe maşina mult visată, care s-a stricat după cinci minute
Aproape un milion de maşini second hand se vând în România în fiecare an. Iar două treimi din ele au înregistrat cel puţin o daună. Asta înseamnă că piaţa este plină de autoturisme stricate pe care românii le cumpără fără să ştie ce probleme au.
De Redactia Observator la 30.09.2019, 21:16Aproape un milion de maşini second hand se vând în România în fiecare an. Iar două treimi din ele au înregistrat cel puţin o daună. Asta înseamnă că piaţa este plină de autoturisme stricate pe care românii le cumpără fără să ştie ce probleme au. Iar mulţi ajung să descopere defectele abia după ce au dat banii. Un expert auto ne va învăţa la ce să fim atenţi atunci când alegem o maşină rulată.
Dan Barbu, expertul nostru auto, ne spune că "acesta este un elcometru şi măsoară grosimea stratului de vopsea. Aici este o grosime de 36 de microni, iar aici avem deja o mie. Adică aici, pe bucata asta, este un mm de chit".
Semn că maşina a suferit reparaţii serioase, înainte să fie scoasă la vânzare. Când un autoturism vechi are un preţ nesperat de mic trebuie să fim prudenţi.
Dan Barbu, expert auto: Dacă găseşti o maşină care pare o ocazie, tu eşti ocazia pentru ăla care o vinde. Poţi avea probleme pe injectoare, iar dauna asta poate să coste câteva mii de euro
Doar atenţia la detalii ne fereşte de ţepele de pe piaţa second hand. O spune Dan Barbu, un expert căutat pentru că vede defectele ascunse ale unei astfel de maşini.
De la kilometrii daţi înapoi, martorii care nu funcţionează în bord şi până la punctele de sudură pe dedesubt. Potrivit unui studiu, 66% dintre autoturismele rulate au înregistrat cel puţin o daună, iar 12% au fost declarate ca daună totală, înainte ca samsarii să le repare și să le readucă în circulație.
În România se vând între 2 mii şi 3 mii de maşini în fiecare zi, dar 90 la sută dintre ele sunt second-hand. Ţara noastră a ajuns cel mai mare cumpărător de maşini rulate din Uniunea Europeană. Problema este că multe au defecte pe care cumpărătorii le descoperă prea târziu.
A păţit-o şi un tânăr care a dat 4 mii de euro pe o maşină cumpărată din Argeş, dar care s-a stricat la cinci minute după încheierea tranzacţiei.
Victima spune că "în momentul în care am accelerat-o a scos un fum foarte gros şi negru. Deja maşina se încălzise şi nu mai mergea. Am constatat că maşina era şi lovită în spate stânga. A scos telefonul din buzunar şi a zis uitaţi-vă, a fost lovită, dar banii nu-i mai vedeţi".
Tânărul speră să-şi recupereze paguba în instanţă.
Daniela Bucuroiu Gavrilă, avocat: Am formulat chiar în ziua următoare o plângere penală, pentru înşelăciune. Unele astfel de isprăvi s-au finalizat cu restituirea banilor de bunăvoie de către vânzător pentru a evita condamnarea impricinatului
Crăpăturile acoperite cu vopsea, uleiul care picură sau toba de eşapament foarte ruginită sunt alte probleme care ne pot costa mult.