O tânără din Vâlcea, vindecată, externată şi izolată la domiciliu, luptă iar cu noul coronavirus
După ce a învins coronavirusul şi a fost declarată vindecată, o tânără din Vâlcea a luat-o de la capăt cu boala. La nici două săptămâni de la externare, rezultatul testului i-a ieşit din nou pozitiv. Din spital, tânăra ne-a povestit calvarul prin care trece de aproape două luni.
De Redactia Observator la 29.04.2020, 22:40- Eliza a fost testată prima dată pozitiv când s-a întors din Anglia.
- Tânăra a stat în jur de o lună în spital și două săptămâni în izolare înainte să iasă din nou pozitivă la test.
Medicii cred că, cel puţin în cazul ei, nu poate fi vorba despre o reinfectare.
Eliza Obreja, pacientă: Sunt internată de două zile la Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea. Nu iau niciun fel de tratament. Pur şi simplu, stau pe patul de spital degeaba până o să-mi iasă din nou testul negativ negativ. Ceea ce nu se poate. Că eu am ieşit deja negativ, negativ şi virusul practic e mort, dar persistă în organism.
Este a doua oară când Eliza Obreja se luptă cu coronavirusul. Iniţial, a fost testată pozitiv la cinci zile de când s-a întors din Anglia. Tânăra de 33 de ani a fost atunci internată la Institutul Matei Balş din Capitală unde, o lună mai târziu, medicii au declarat-o vindecată.
Eliza Obreja, pacientă: Zi de zi am făcut PCR-ul şi-mi ieşea ba negativ, ba poziziv. Ba pozitiv, ba negativ până mi-au ieşit negativ, negativ.
După externare, Eliza s-a întos acasă, la Vâlcea, şi s-a autoizolat la domiciliu. 13 zile mai târziu, Direcţia de Sănătăte Publică a decis s-o testeze din nou, deşi protocolul nu prevede asta. Iar rezultatul a fost din nou pozitiv.
Eliza Obreja, pacientă: Am luat legătura cu un avocat să vedem de ce sunt încălcate drepturile mele pentru că am citit protocolul şi după 14 zile nu scrie nicăieri să iei un om de acasă şi să îl retestezi tu.
Femeia susţine că nu a ieşit deloc din casă de la externare. Într-o astfel de situaţie, nu se poate vorbi despre reinfectare, spun medicii.
Adrian Marinescu, medic infecţionist: Pentru a avea reinfectare ar trebui să vină în contact cu altă persoană pozitivă, deci cel mai probabil că vorbim de o formă prelungită. Când facem PCR-ul, ne interesează să fie o anumită cantitate de virus. Dacă este o cantitate mai mică decât limita de detecţie, e clar că va ieşi negativ deci poate să fie undeva cu o valoare care e mai mică decât limita şi apoi este mai mare, adică să fie o evoluţie fluctuantă.
Printr-o situaţie similară trece şi Andrei din Iaşi, pacientul cu cele mai multe zile de internare și mereu asimptomatic.
Andrei Scrab, pacient: Astăzi am 48 de zile de la primul test şi șase săptămâni şi două zile de când sunt internat în spital.
Andrei este instructor de dans şi a fost testat pozitiv la scurt timp după un consurs. În perioada spitalizării, a făcut nu mai puţin de 15 teste.
Andrei Scrab, pacient: La început a fost puţin mai greu pentru că era începutul, aveam emoții, așteptam rezultatul, mă uitam la ceas, noaptea era lungă, somnul nu mă lua, cei de acasă mă întrebau, trimiteau mesaje continuu "a venit rezultatul?".
Andrei numără fiecare zi şi fiecare provocare. În aceeaşi zi cu el, au mai fost testaţi şi alţi pacienţi din acelaşi pavilion. Toţi au avut rezultat negativ. Numai el, nu.
Andrei Scrab, pacient: Acel moment a fost cumplit pentru mine, căci toate cele cinci persoane, de fapt patru, au plecat acasă iar eu am rămas cu acele persoane mai în vârstă internat. Ziua aia a fost cumplită pentru mine, am simțit că nu mai am control asupra mea.
Ieri, Andrei a fost testat, iar rezultatul a fost negativ. Dacă şi al doilea test va ieşi la fel, tânărul va putea pleca acasă. Autorităţile au luat în calcul ca pacienţii asimptomatici să fie trataţi în hoteluri, însă până acum acest lucru nu s-a întâmplat.