Răspuns uluitor al unui operator 112, după ce o tânără a fost amenințată în trafic: "Asta e legislaţia! La revedere"
Un nou strigăt de ajutor la 112 a rămas fără ecou, la trei săptămâni de la apelurile disperate ale Alexandrei, adolescenta răpită şi ucisă în Caracal. O tânără din Vrancea a sunat de trei ori la Urgenţe, după ce mai mulţi indivizi au ameninţat-o în trafic.
De Redactia Observator la 16.08.2019, 19:58Un nou strigăt de ajutor la 112 a rămas fără ecou, la trei săptămâni de la apelurile disperate ale Alexandrei, adolescenta răpită şi ucisă în Caracal. O tânără din Vrancea a sunat de trei ori la Urgenţe, după ce mai mulţi indivizi au ameninţat-o în trafic. Fata a aşteptat peste o oră să fie ajutată. "Asta e legislaţia! La revedere" - a fost răspunsul dispecerului de la Poliţie. Cazul, care declanşează anchetă la nivel înalt, arată încă o dată că depindem de un sistem lipsit de empatie şi fără angajaţi suficienţi.
Andreea: Am sunat şi acum 45 de minute.
Operator 112: Repet acelaşi lucru pe care vi l-am spus şi mai devreme. Colegii mei vor interveni atunci când vor termina activităţile pe care le desfăşoară acum.
Andreea: Eu vă cred, dar nu pot să aştept două ore după un echipaj.
Operator 112: Nu avem încotro!
Este al doilea apel al tinerei la 112. Baricadată în locuinţă, după ce fusese urmărită şi şicanată în trafic, fata e transferată către Inspectoratul de Poliţie Vrancea. Unde primeşte un răspuns năucitor.
Operatoarea, simțindu-se din glas că este deranjată de insistență mea, mi a spus foarte clar că nu mă poate ajută și cu o sinceritate ieșită din comun mi-a spus că pot rămâne acasă în siguranță că ea nu are putere să mă ajute - Andreea Bululete, apelantă 112
Andreea: Şi dacă eu doresc să plec acum cu maşina şi domnul cu numărul de înmatriculare la fel mă va şicana şi mă va accidenta în trafic?
Operator 112: Asta e legislaţia! La revedere!
Am asteptat până la ora două şi un sfert. Între timp băieţii s-au calmat. Degeaba am apelat. Tot singură am trecut peste - Andreea Bululete, apelantă 112
Mai bine de o oră a durat până când primul echipaj de poliţie a putut interveni. Între timp, agresorii au dispărut. Abia după două zile, au fost prinşi şi audiaţi.
Dispecerul 112 a apreciat că nu există o stare de pericol iminent în condițiile în care apelanta se află la doimiciliu iar echipajul de poliție arondat zonei respective se află la o intervenție privind sesizarea unei posibile fapte de violență domestică - IPJ Vrancea
Lipsă acută de polițiști pe stradă
Neajutorată a fost, când a sunat la 112, şi Alexandra, adolescenta răpită şi ucisă în Caracal. Răspunsul pe care l-a primit atunci la telefon a şocat o ţară întreagă.
Scandalurile din sistemul de urgenţă scot la lumină o problemă gravă din Ministerul de Interne.
Lipsa polițiștilor din stradă se vede mai mult că oricând. MAI are un deficit de 20 de mii de oameni. Ultimele calcule arată că unei patrule de poliție din teren îi sunt repartizați aproape 30 de mii de oameni.
În plus, în localităţile unde există o singură patrulă de poliţie, intervenţiile se fac după principiul "primul apel venit, primul servit".
Ei nu au posibilitatea și nu se permite din punct de vedere legal să aleagă la care din ele să se deplaseze. În atare condiții, la al patrulea apel vor ajunge și după o ora sau o ora jumătate - Cosmin Andreică, lider sindicat Europol.
Astăzi ministrul de Interne a anunţat că trimite corpul de control în Vrancea.
Nu am niciun fel de toleranţă pentru astfel de situaţii. Dacă s-a greşit, cine a greşit pleacă acasă - Mihai Fifor, ministrul de Interne
Aceleaşi promisiuni au venit şi în cazul celor doi dispeceri din Caracal, cărora Alexandra le-a cerut ajutorul. Niciunul nu a fost sancţionat până acum.