Istoria se repetă. Tânărul ars în explozia din Neamţ a ajuns cu bacterii periculoase într-un spital din Belgia
Tânărul ars în explozia unui bloc din Piatra Neamţ a fost operat în Belgia. Este stabil, dar medicii din Charleroi au identificat două bacterii pe care pacientul le-ar fi adus din România.
De Redactia Observator la 06.11.2018, 19:52Tânărul ars în explozia unui bloc din Piatra Neamţ a fost operat în Belgia. Este stabil, dar medicii din Charleroi au identificat două bacterii pe care pacientul le-ar fi adus din România. Curăţarea rănilor a fost făcută de mântuială, a declarat şeful echipei medicale, un chirurg român stabilit în Belgia. Supravieţuitorii din Colectiv le-au trimis autorităţilor din sănătate o scrisoare deschisă.
Romel Bîrjoveanu, consilier în Piatra Neamţ: Am avut un sentiment de neputinţă când vezi că un om coboară pe picioarele lui, deşi e ars aproape complet şi ştii că, dacă va rămâne la spitalele din România, are şanse mari să moară.
Condamnat în România, unde n-a putut fi tratat, tânărul de 29 de ani a fost urcat într-un avion militar cu destinaţia Belgia, la 24 de ore de la explozie. O echipă medicală de la Spitalul Charleroi, condusă de un medic român, a preluat cazul.
Ionel Băieşu, tatăl tânărului operat în Belgia: Starea lui se ameliorează, operaţia a decurs în condiţii bune, părţile care au fost operate au fost sternul, gâtul şi faţa.
Prima evaluare a pacientului, la sosirea în Belgia, a indicat prezenţa a două bacterii. Klebsiella şi Acinetobacter. Se presupune că le-ar fi luat în spitalele unde a fost tratat, înainte să fie transferat în străinătate.
Cirprian Isacu, medicul care a făcut operaţia în Belgia: E un ars mare care este o urgenţă de reanimare, cu şoc hipovolemic, cu incizie de şarjă făcute de mântuială şi îmi asum ceea ce spun.
Până să ajungă în Belgia, tânărului i-au fost curăţate rănile la Spitalul din Piatra Neamţ.
Cristina Atănăsoaie-Iacob, director medical la Spitalul din Piatra Neamţ: A indepartat tegumentele arse, a dezinfectat plagile. In tot acest timp, pacientul a stat in zona de reanimare a urgentelor, zona care e dezinfectata zilnic cu dezinfectanti de grad inalt.
Tânărul a fost operat apoi la Iaşi, deşi spitalul nu are o secţie dedicată pacienţilor cu arsuri de peste 75 la sută din corp.
Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi: Ai noştri au făcut tot ce au putut omeneşte în condiţii grele. Klebsiella nu se poate lua, după umila mea părere, în 12-13 ore cât stă într-un spital. El a venit probabil colonizat cu aceasta.
În Bucureşti, în secţiile dedicate "Marilor Arşi" nu s-a găsit niciun pat liber. Înainte să plece în Belgia, tânărul a primit doar 8% şanse de supravueţuire. Nicio şansă nu le-ar fi dat autorităţile de la noi nici celor doi mineri răniţi în luna iulie într-o explozie şi trimişi la acelaşi spital din Belgia.
Ciprian Isacu, medicul care a făcut operaţia în Belgia: Le-au spus că: "Degeaba vă duceţi acolo, că nu au nicio şansă!" Se poate face totul în ţară dacă există un pic de bunăvoinţă.
România nu are o bancă de piele şi nici spitale pregătite să salveze pacienţii cu arsuri grave. Asemenea tânărului din Piatra Neamţ, supravieţuitorii din Colectiv au fost trimişi peste hotare cu bacterii de care ţările civilizate au scăpat demult. Străinii au reconstruit spitale acolo unde dezinfecţiile şi modernizările nu mai erau eficiente.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Sunt tari mult mai sarace care au ciclu de constructie de spitale. La 40 de ani darami cladirea si faci alta. La noi acest ciclu nici n-a intrat in discutie.
La trei ani de la incendiul din Colectiv, mai mulţi supravieţuitori ai tragediei, printre care şi Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, au cerut premierului şi ministrului Sănătăţii, într-o scrisoare deschisă, înfiinţarea unui Mecanism Naţional de Intervenţie de Urgenţă în cazul marilor arşi.
Prin această măsură, răniţii ar fi transferaţi automat către marile spitale din Europa şi s-ar crea un fond permanent de urgenţă.